Att det verkligen är Mars som de hittat är det nu få som tvivlar på. På tisdagen bildades också en expertgrupp som ska utforska fartyget, ett tecken på att marinarkeologerna är säkra på vad som hittats på 75 meters djup utanför Öland.
- En barndomsdröm går i uppfyllelse, säger Richard Lundgren.
När den unge pojken från Västervik besökte Vasa-museet så nämndes Mars som ett fartygsvrak som ännu inte hittats. Redan då väcktes tanken att det vore fantastiskt att hitta det. Många har försökt, inte minst Anders Franzén, som ju hittade Vasa, försökte på 1960-talet. Varför hittas det då nu?
Richard Lundgren är ärlig nog att medge att det delvis har med förbättrad teknik att göra. Nu kan man köra fort och ändå få skarpa sonarbilder strax ovan botten.
Men att det här dykarlaget från Västervik nu skriver historia tycks alltså givet. Visst fanns det först en möjlighet att det var ett annat vrak de hittat.
- Men när vi dök ner och kunde borsta fram Vasaättens emblem! Den upplevelsen är svårslagen, säger Richard Lundgren.
Forskarna har nu några intressanta år framför sig. Här är ett fartyg som legat orört sedan 1500-talet. Under vilka betingelser levde besättningen? Kanske måste historien skrivas om.
Några direkta pengar i handen innebär inte fyndet för dykarlaget. Skeppsvraket tillhör staten.
- Jo, men det känns faktiskt som om vi har gjort en samhällsinsats. Och så är det ju en ära också.
De som var på plats på Sjöhistoriska museet på tisdagen hade inte några invändningar, applåderna var varma. Det tycks faktiskt som om Richard Lundgrens barndomsdröm just nu går i uppfyllelse.