Nu tackar barnen för maten

Förut sa de inte tack. Med en egen kock är barnen på Kullerbyttan både mättare och tacksammare.

Fikreta Mustajbasic visar barnen i köket hur man bakar burek.

Fikreta Mustajbasic visar barnen i köket hur man bakar burek.

Foto: Ola Axman

Västervik2012-06-26 00:00

Sedan i mars har förskolan Kullerbyttan i Västervik en egen kock. Istället för att beställa mat lagar Fikreta Mustajbasic all mat i förskolans egna kök.

- Förr fick vi påminna barnen om att tacka för maten. Det behöver vi inte göra idag. Även om barnen inte ätit upp så säger de tack, menar Maria Markskog förskolelärare.

Maten har fått ett större utrymme på Kullerbyttan. Vid klockan tio svärmar barnen runt förskolans nya kök och vill veta vad det blir för mat.

- Det har gjort jättestor skillnad. Vi längtar till lunchen på ett annat sätt nu, menar Markskog.

Så var det inte alltid förr. De berättar att all mat inte alltid såg så aptitlig ut när den kom i kantiner. Med Mustajbasic som husmor har det blivit mer medelhavsmat.

- Nu vet vi vad vi serverar för mat. Det blir säkrare för de med allergier. Vi behöver inte ringa och fråga de som gjort maten om det finns ägg i maten till exempel, säger Markskog.

- Och barnen vågar smaka mer eftersom Fikreta kan berätta vad hon gjort för mat, säger Annelie Sjögren som är en av de som driver personalkooperativet Kullerbyttan.

De berättar att föräldrarna har sagt "äntligen har ni lite mer internationell mat"

- Medelhavsmaten ska ju vara bra säger forskningen. Och den är lättare också. Fikreta har olivolja i allt. Till och med i pannkakan. Men det smakar jättebra och man känner sig inte lika uppsvälld av maten, menar Markskog.

- Det bästa av allt är att vi kan äta mer mat och pannkakor nu, tillägger Sjögren och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om