Nu sprids RS-viruset i länet

RS-smitta har börjat spridas i Kalmar län. På Västerviks barnklinik är två barn inlagda.

RS-smitta har börjat spridas i Kalmar län. Handhälsa är a och o för att minska risken att drabbas, tipsar Mia Brytting vid Folkhälsomyndigheten.

RS-smitta har börjat spridas i Kalmar län. Handhälsa är a och o för att minska risken att drabbas, tipsar Mia Brytting vid Folkhälsomyndigheten.

Foto: Johnny Gustavsson

Västervik2017-01-08 17:00

– Många föräldrar kommer in med förkylda, hostiga och febriga barn, det är ett stort tryck på akutmottagningen, säger Anders Thåström, verksamhetsansvarig på barnkliniken vid Västerviks sjukhus.

Några barn har varit så pass allvarligt drabbade att de har fått läggas in.

– Vi har två inlagda just nu, varav ett barn från Östergötland som de inte hade plats för där. Då får vi hjälpas åt. Ju mindre barnet är desto jobbigare blir det, säger Anders Thåström.

Han förklarar att riktigt små barn måste kämpa för att göra sig av med segt slem, vilket kan leda till att de blir utmattade och inte orkar äta. Då kan sondmatning och hjälp med syresättning behövas.

RS-virusinfektion brukar börja som en vanlig förkylning. Många vuxna blir smittade utan att få några större besvär, mest utsatta är små barn under ett år. Flera fall av RS-virus i landet konstaterades redan i november, sedan ökade det under december.

– Vartannat år brukar vara en mer aktiv säsong, och i år är ett sådant år, säger Mia Brytting, mikrobiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Enligt Vårdguiden väntas toppen komma i februari.

– RS-virus är en droppsmitta och en kontaktsmitta, så god handhygien är a och o, säger Mia Brytting.

Hon råder föräldrar att inte ta med de allra minsta barnen in på förskolan vid hämtning av storasyskon, och att om möjligt undvika att barnen stoppar leksaker i munnen eftersom de då kan sprida smittan mellan varandra.

– Det är bra om man kan hålla barnen borta från folk som är förkylda, det handlar om att minska exponeringen. Men man ska inte vara för rädd heller, det här är ju en vanlig infektion och det är bara någon enstaka procent som behöver läggas in på sjukhus, säger Per-Åke Jarnheimer, ställföreträdande smittskyddsläkare vid Landstinget i Kalmar län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!