Nu ska vinterplågan stoppas

Personer över 65 år och alla kroniskt hjärt- och lungsjuka i Kalmar län kommer från och med nästa vecka att erbjudas gratis vaccinering mot influensa.
- Vi räknar med att kunna rädda mellan 50 och 60 liv på det här, säger Claes Söderström, smittskyddsläkare i länet.

Influensatider. Vintern rycker närmare och nästa vecka startar årets influensavaccinering i Västervik. Det är främst äldre och personer med hjärt- eller lungsjukdomar som är i riskzonen för influensan. För dessa grupper är det från och med i år gratis att vaccinera sig. Foto: SCANPIX

Influensatider. Vintern rycker närmare och nästa vecka startar årets influensavaccinering i Västervik. Det är främst äldre och personer med hjärt- eller lungsjukdomar som är i riskzonen för influensan. För dessa grupper är det från och med i år gratis att vaccinera sig. Foto: SCANPIX

Foto:

Västervik2005-09-29 00:25
Varje vintersäsong dyker influensan upp bland oss. Nästa vecka drar influensavaccineringen i länet igång.
Anledningen att landstinget i Kalmar län nu satsar miljontals kronor på gratis vaccinering är att man vill minska överdödligheten i riskgruppen, det vill säga de som är äldre än 65 år och de som har en hjärt- och lungsjukdom.

- Vaccineringen gör jättestor nytta för dem, säger Claes Söderström och berättar att många av dem som dör i samband med en influensa skulle ha levt om de hade vaccinerat sig.
Enligt Smittskyddsinstitutet inträffar ungefär 5 000 fler dödsfall än normalt i Sverige, under vintrar med mycket influensa.
- I länder där man vaccinerar en stor del av de äldre (65+) så ser man ingen överdödlighet om man når upp till 65-70 procentig vaccinationstäckning av de äldre.
Claes Söderström gissar att man kanske skulle kunna rädda livet på mellan 50 och 60 personer, vid ett tufft influensaår, i länet.

Förutom att personer som tillhör riskgruppen kan dö, som en ytterst konsekvens, av influensan så kan det också leda till att de behöver vård och tvingas ligga på sjuhus.
Förra säsongens (2005) influensaepidemi hade stor påverkan på landstinget i Kalmar, trots att den var relativt stillsam.
- Den orsakade ändå en ordentlig ökad belastning inom framförallt den slutna vården, säger Claes Söderström och berättar att man i mars i år var tvungen att öppna upp en extra avdelning på länssjukhuset i Kalmar för att få bukt med influensan.

Influensavaccinet kostar landstinget 26 kronor per dos att köpa in. Genom att låta riskgrupperna vaccinera sig gratis räknar landstinget med kunna spara mycket pengar och resurser.
- Det är verkligen ingen minusaffär. Utifrån amerikanska studier har man beräknat att en influensavaccination till de som är 65 år och äldre ger en besparing på cirka 500 kronor per person, säger Claes Söderström.

Det är sällan influensan i sig är farlig, utan de följdsjukdomar, till exempel lunginflammation, som främst drabbar människor med nedsatt immunförsvar. Det är lunginflammationen som leder till överdödlighet hos äldre personer.
Oftast är det barn och ungdomar som insjuknar i influensan och som sprider smittan mest.
Risken för följdsjukdomar är mycket lägre för unga och medelålders friska människor, varför en vaccination oftast är onödig om man inte tillhör någon riskgrupp.

Måste man vaccinera sig, finns det inget annat sätt att skydda sig mot influensan?
- Influensan är ett virus som finns överallt varför det är svårt att skydda sig emot det.
Claes Söderström framhåller också att det i dag finns olika virushämmande mediciner man klan ta mot influensa.
- Men det finns inget som skyddar så bra som vaccin, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om