Nu ska sopsabotörer fångas på Långreven

"En del av er får i dagarna böter om 500 kronor och ni kan också bli vräkta."

Foto:  MATILDA AHL I de avancerade varmkomposteringsanläggningarna ska matrester, potatisskal och liknande förmultnar till värdefull jord. Detta har inte fungerat på Långrevsgatan efter det att vissa hyresgäster kastat i vanliga hushållssopor, glasflaskor, metallförpackningar och liknande. Nu har Bostadsbolaget på egen hand skickat ut böter om 500 kronor till de sopsabotörer man lyckats identifiera.

Foto: MATILDA AHL I de avancerade varmkomposteringsanläggningarna ska matrester, potatisskal och liknande förmultnar till värdefull jord. Detta har inte fungerat på Långrevsgatan efter det att vissa hyresgäster kastat i vanliga hushållssopor, glasflaskor, metallförpackningar och liknande. Nu har Bostadsbolaget på egen hand skickat ut böter om 500 kronor till de sopsabotörer man lyckats identifiera.

Foto:

Västervik2005-03-09 00:25
Efter flera tillbud och kostsamma, direkta sabotage i de 1994 byggda miljörummen på Långrevsgatan i Västervik har Bostadsbolaget nu fått nog.
- Ett antal av er får i dagarna böter om 500 kronor. Ni får samtidigt en skriftlig varning som vid upprepning kan leda till uppsägning av hyreskontraktet, skriver Bostadsbolaget i ett utskick till hyresgästerna på Långrevsgatan.

Vanligt hushållsavfall, flaskor, metallförpackningar och annat har den senaste tiden vräkts huller om buller i kärl avsedda för varmkompostering etc.
Detta medför stora sanitära olägenheter och merjobb för fastighetsskötarna. I flera fall har komposteringsanläggningen drabbats av driftsstopp och fått repareras för dyra pengar.

- Vi får en kostsam sophantering och därigenom på sikt högre hyror, hälsar fastighetsskötarna i Brevik i utskicket.
Bostadsbolaget har genom att undersöka innehållet i soppåsar som bara slängts på golvet i miljörummen, eller som kastats i helt felaktiga kärl, kunnat härleda de extra omkostnaderna till vissa "sopsabotörer".

Kuvert med syndarens namn och adress har hittats bland soporna. Genom att varje hyresgäst har en speciell "magnetnyckel" med en unik kod registreras alla besök och klockslag i miljöstationen.
- Visst har det ibland sett för jäkligt ut i miljörummen, men har Bostadsbolaget verkligen rätt att utdöma böter? frågar sig flera hyresgäster VT varit i kontakt med.

VT bollade frågan vidare till juristen/hyresrådet Erik Gerleman på Hyresnämnden i Växjö.
- Böter kan det aldrig bli fråga om. Endast en domstol kan utdöma sådana. Böter är i detta sammanhang inte en korrekt term, säger han.
- I övrigt måste det finnas stöd i hyresavtalet att man har rätt att ta ut dessa avgifter. Det går ej att debitera något som inte uttryckligen är angivet i hyresavtalet.

- Även då måste en avgift vara relaterad till just den skada Bostadsbolaget anser sig ha lidit.
Bostadsbolaget kan också begära skadestånd. Också här måste man dock kunna påvisa att skadan kostat en viss summa. Betalar inte hyresgästen frivilligt får varje ärende avgöras i domstol.

Med vilken rätt utkräver då Bostadsbolaget böter om 500 kronor från ett antal hyresgäster?
- Vi har haft mycket stora bekymmer och extrakostnader för detta på Långrevsgatan. När vi skall lämna grovfallet är det inte alls sorterat, vilket blir oerhört dyrt, säger Bostadsbolagets vd Sven-Åke Lindberg.

- Det är fullt rimligt att den som saboterar får betala för den förstörelse de orsakat. Det har vi som hyresvärd rätt att ta ut. Vi kommer även fortsättningsvis jobba intensivt för att vår sophantering ska fungera bra i alla våra bostadsområden.Sven-Åke Lindberg berättar att Bostadsbolaget på regelbundna möten för en dialog med alla sina hyresgäster om just vikten av att sopsortera.
Efter utskicket har det blivit betydligt bättre ordning på sopsorteringen på Långrevsgatan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om