Nu ska skolan vara öppen dygnet runt
Nu är det slut med spring i korridorerna för att få tag i närvarolistor eller meddela elevernas mentorer att de varit frånvarande från lektioner. I och med höstterminen lanseras dataprogrammet Dexter vid Västerviks gymnasium. Där ska lärare, och så småningom även elever och föräldrar, dygnet runt kunna få ett kvitto på hur det går för eleverna i skolan.
Underlättar. I det nya systemet Dexter ska både lärare, elever och föräldrar kunna följa sina framsteg via internet - dygnet runt. Planerare Jenny Fohlin (längst upp till vänster) har varit med och arbetat med projektet att installera systemet vid Västerviks gymnasium. Camilla Franzén (längst ner till vänster) är en av de lärare som ingått i den pilotgrupp som testat systemet under vårterminen och hon har bara positiva synpunkter. FOTO: ANDERS STEINER
Foto:
Under vårterminen testade en pilotgrupp, bestående av lärare från tre olika program systemet. I och med höstterminsstarten är det meningen att alla lärare på gymnasiet ska använda det för att bokföra elevernas resultat, närvaro och frånvaro. Först i december är systemet fullt utbyggt och då ska även föräldrar och elever få inloggningskoder så att de via vilken internetansluten dator som helst ska kunna följa elevernas framsteg.
- Det ger möjlighet till planering och framförhållning. Målsmän kan se exakt vilka kurser deras barn läser och genom att titta på resultat och närvarorapporter kan de förbereda sig inför utvecklingssamtal med elevens mentor. Elever kan se när nya kurser börjar och slutar, de kan titta på kamraters scheman och få fram telefonnummer till sina lärare.
Även internt har systemet fördelar, berättar Jenny Fohlin.
- Det underlättar administrationen av närvaro och frånvaro och ger ett riktigt underlag för rapporteringen till CSN (Centrala Studiestödsnämnden, reds anm). Det förenklar också för mentorerna som snabbt kan få information om hur det går för deras elever. Dessutom blir allt material mer tillgängligt. Sådant som man förr var tvungen att gå till receptionen för att få, som klasslistor, scheman och närvarolistor, går snabbt att själv skriva ut från programmet.
Programmet Dexter är integrerat med gymnasiets schemaprogram. Det innebär att en lärare kan gå in och titta på sitt schema, klicka på en lektion och få upp en klasslista där man genast kan lägga in elevernas närvaro. Därefter kan mentorn gå in på en enskild elev och veckovis eller månadsvis få upp en översikt över elevens närvaro. Orsakerna till eventuell frånvaro har olika färgkoder. Finns det många röda partier på skärmen så har eleven mycket frånvaro av okänd orsak vilket kan vara en signal att eleven inte mår bra. Är partierna gula har läraren fått en rimlig förklaring till frånvaron, exempelvis läkarbesök eller sjukdom.
Hittills har Jenny Fohlin bara fått positiva reaktioner från de lärare som varit med och testat programmet.
- Det har varit efterfrågat. Under fyra år har vi letat efter ett system som underlättar administrationen och som man kan nå hemifrån. Andra system vi tittat på har varit bundna till skolans nätverk. Det här kan man ta del av 24 timmar per dygn och vi har fått jättepositiv respons. De flesta tycker att det är bra, enkelt och användarvänligt, säger Jenny Fohlin.
Camilla Franzén är musiklärare på estetprogrammet och en av de lärare som testat systemet under vårterminen.
- Allt har ju barnsjukdomar men jag tycker att det har fungerat jättebra. Bäst är att som mentor snabbt kunna få fram elevernas studieplaner och resultat, samt att slippa gå till expeditionen när man behöver få fram grupplistor, närvarolistor, adresser eller telefonnummer. Det sparar mycket tid.
- En annan fördel är att man ju ser direkt om en frånvaro är inlagd, till exempel om någon är sjuk och har anmält det. Då slipper det bli några frågetecken när eleven inte dyker upp på lektionen, säger hon.
Camilla Franzén har arbetat som lärare i nio år och upplevt en mängd olika system. Det hon tycker är skönt med det här är att hela gymnasiet nu fått ett enhetligt system.
Programmet går även att använda inom andra verksamheter, till exempel barnomsorg, grundskola och högskola. 270 kommuner i Sverige använder det redan i någon form.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!