Det berättar Sofia Hjertqvist, landskapsarkitekt på Västerviks kommun. Huvudidén är att göra ruinen mer tillgänglig och användbar.
– Det är ett arbete som vi påbörjat redan, bland annat genom ramperna upp till ruinen. Nu vill vi fortsätta in i den, säger hon.
Det innebär bland annat att man kommer att lägga stenplattor vid entrén, anlägga stengångar i gräset och sänka den upphöjda brunnen inne i ruinen till marknivå.
Det sistnämnda gör man bland annat för att lättare kunna möblera i ruinen, vid evenemang. Man måste gå varsamt fram, menar Sofia Hjertqvist.
– Vi måste ha tillstånd för allt. Det är därför som vi gör det här i samarbete med Västerviks museum och med Länsstyrelsen. Det är de som ger tillstånd för det här, eftersom hela ruinen är en fornlämning.
Mer information ska det också bli. Bland annat i form av 3D-modeller i brons över ruinen idag, och över hur man tror att borgen eller slottet såg ut i sin glans dagar.
– Till sommaren hoppas vi att det ska vara klart. Då kommer vi även ha en utkiksplattform på den norra muren och kunna berätta om bland annat flytten av staden från Gamleby till Västervik.
Man vill dra in ström, för att göra det enklare att anordna evenemang, scenen ska också byggas om.
Ruinen har inte sett ut som den gör idag länge, relativt sett. Stegeholm anlades 1370. På 1880-talet påbörjades arbetet med att ge den det utseende den har idag. Då var den helt fylld av fyllnadsmaterial och det låg gårdar och hus på och i den. Bara muren syntes.