I november förra året fick miljö- och byggnadskontoret in klagomål på buller, vibrationer och luftkvalitet från åtta närboende på Hamngatan. En bullerutredning beställdes, som bland annat visade att bullret vid några fastigheter närmast Stenhamra uppgår till 66 decibel. Klagomålet var befogat – ljudnivån är så pass hög att åtgärder bör vidtas, enligt utredningen.
Miljö- och byggnadsnämnden ger nu i uppdrag till samhällsbyggnadsenheten att ta fram en åtgärdsplan, där man tittar på vad som behövs för att komma ner under 65, 60 och 55 decibel.
Utredningen ska vara klar i april nästa år. I nästa steg ska miljö- och byggnadsnämnden göra en rimlighetsbedömning. Vilka åtgärder är rimliga att vidta, utifrån vilken effekt de kan ha på ljudnivåerna – och vilken inskränkning det kan innebära för samhället?
– Det handlar inte bara om pengar, utan även om samhällskonsekvenser, konstaterar Carolina Stalebrant, miljö- och byggnadschef.
Det som framkom i bullerutredningen var bland annat att det mest effektiva sättet att få ner bullret är att minska antalet fordon som passerar på gatan. Idag passerar 5 220 fordon per dygn vid Hamngatans mest utsatta sträcka.
Akko Karlsson (MP), första vice ordförande i nämnden, påpekar att det även finns andra saker man kan göra för att få ner ljudnivåer i en stad – välja tyst asfalt, till exempel, eller ställa ut ljuddämpande planteringar.