Nu ska hästarna folkbokföras: "En fråga om djurhälsan"

Från och med 1 oktober måste den som driver en hästanläggning ha registrerat både den och hästarna hos Jordbruksverket. De nya buden har fått ett blandat mottagande bland dem som berörs.

Nya bud. "Även den som transporterar hästar över landsgränser behöver registrera sig. Utan den registreringen och utan registreringen av anläggning kan hästarna i regel inte ta sig över gränsen", säger Milan Mirosavljevic.

Nya bud. "Även den som transporterar hästar över landsgränser behöver registrera sig. Utan den registreringen och utan registreringen av anläggning kan hästarna i regel inte ta sig över gränsen", säger Milan Mirosavljevic.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2021-10-10 10:00

– Syftet är att säkra spårbarheten av sjukdomar. Det är alltså en djurhälsofråga i grund och botten. Det här är en ny EU-förordning som nu börjat tillämpas, säger Milan Mirosavljevic, handläggare på Jordbruksverket.

Åsikterna om den nya ordningen, som kommit Jordbruksverkets handläggare till känna, är delade, förklarar han.

– Somliga inser värdet, inte minst efter fågelinfluensan och den nu pågående pandemin. Andra tycker att det är överförmynderi, att det känns krångligt och byråkratiskt. 

Den nya djurhälsoförordningen innebär att den som är ansvarig för en anläggning med hästar ska ha registrerat detta senast den 1 oktober. Annars får man inte ta emot och stalla upp hästar på anläggningen och hästar därifrån får inte heller flytta till en annan anläggning.

Reglerna säger också att alla hästar på anläggning ska registreras. Dock inte dem som finns där mer tillfälligt, färre än 30 dagar. Det här gäller för såväl mindre som större stall, ridskolor och beten. Även för dem som inte driver sin anläggning med ett kommersiellt syfte, utan har hästar som hobby.

Bakgrunden till den nya bestämmelsen är att det helt enkelt ska bli enklare att veta var det finns hästar, om det exempelvis skulle bli ett utbrott av en smittsam sjukdom. Då går det lättare att smittspåra och bekämpa sjukdomen. Liksom att förhindra större utbrott.

Johanna Törnkvist är verksamhetschef för Västerviksortens ryttarförening och hon tyckte först att det hela kändes krångligt, som onödigt "pappersarbete".

– Jag har undrat om det här verkligen är en nödvändig åtgärd. Men jag förstår samtidigt syftet, att man ska få bättre koll på smittsamma sjukdomar, säger hon.  

Någon minimigräns för att slippa registrering finns inte, även om man bara har två hästar i sitt stall ska detta registreras, förklara Mirosavljevic.

– Det blir som ett slags folkbokföringsadress för hästen.

Milan Mirosavljevic poängterar att den nya regeln inte enbart gäller hästanläggningar. 

– Alla platser där man håller djur, som inte är sällskapsdjur i hemmet (utan kommersiellt syfte), ska registreras. Det är bara veterinärkliniker som är undantagna det här.

Registeringen av hästanläggningarna görs via en e-tjänst hos Jordbruksverket och kostar 50 kronor per år. För att registrera hästarna krävs identitetsnumret som finns i deras pass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!