På nationaldagen var det premiär för den nya storsatsningen på Västerviks Museum.
Veronica Palm och museipedagogen Tilda Evertson presenterade under en pressvisning det nya konceptet "Vasakungarnas skepp", en utställning som tar avstamp i det relativt outforskade området kring 1500-talets krigföring till havs, och de stora fartyg som byggdes för de ändamålet, bland annat i Västervik.
Gustav Vasas beställningar av krigsskepp från Lübeck var startpunkten för den svenska flottan, innan man bestämde sig för att bygga skeppen själva.
– Vi vet att det fanns ett varv som Gustav Vasa beslutade om här i Västervik, vid Slottsholmen. Vi vet relativt lite om just den här tiden, det är forskning som vi bedriver och hela tiden fortgår.
Mars Makalös är så klart en stor del av utställningen, men även "Kraveln", den väldiga "Neptunus", som byggdes i Västervik, och "Elefanten" har sina givna platser på utställningen. Alla är krigsskepp som mötte sin undergång vid de svenska kusterna.
Nu tar 1500-talets stora krigsskepp ett raskt steg in 2020-talets nya teknik, när delar av utställningen fått både ny virtuell kostym och en helt ny sammansättning.
För att locka ännu fler har man tagit nya moderna grepp på historien. Genom en VR-tur kan den som vill få styra en egen undervattensfarkost, och undersöka vraket efter Mars Makalös själv, på över 70 meters djup.
– Det är Facebook som tillsammans med ett tyskt företag tagit fram den här appen, berättar Veronica Palm.
VT prövar. Man kan själv lysa runt med ficklampan, och bestämma var man ska "simma". En röst guidar genom den interaktiva rundturen, verkligen verkligt, känns det.
Livrustkammaren har även lånat ut sin interaktiva upplevelse kring Erik XIV paradrustning och Gustav Vasas egen stridshjälm, med vacker mustasch och allt. Där kan man zooma in på detaljer och få veta mycket mer.
På golvet ligger CNC-frästa skalenliga kanoner, verkstaden har skrivit ut mängder av föremål i 3D och i utställningslokalen tronar en monter, byggd som en skeppsida, övre kanondäck för att vara lite mer exakt.
– Modellerna bygger på teknik där man tar mängder av foton av skeppen, och sedan överlappa till en hel bild. Utifrån dem kan vi sedan printa modeller, in i minsta detalj.
Mycket ska det finnas för barnen med, berättar Tilda Everson.
– Vi har planerat för pyssel med Vasakoppling och mycket annat.