– Jag kommer ihåg när den togs fram. Jag jobbade tillsammans med styckmästare Elving Nord på Tempo.
– Han började experimentera med överbliven julskinka som behövde tas till vara och började stycka den på ett nytt sätt.
Försäljningen tog fart när man fick nya lokaler i Tullporten.
– Själv köper jag mest färdiggrillat, men det är klart flintastek är gott!
Detta var för runt 60 år sedan och flintasteken är fortfarande populär. På Coop Folkparksvägen märks det att grillsäsongen börjar komma igång.
– Flintastek brukar sälja bra. Det säljs mycket färdigkryddat kött, grönsaker, potatissallad och kalla såser också, berättar butikschef Ann Strand.
När vi på tisdagen pratar med Åsa Karlsson, butikschef på Hemköp, hoppades hon på grilldoft över Västervik och Gamleby under valborgsfirandet.
– Vi säljer flintastek och har sett en ökad försäljning av olika bitar av nötkött och grönsaker som majs, champinjoner och paprika. Grillsäsongen har dragit igång sent, men senaste veckan märks det att den är igång.
I bostadsområdet Kvännaren håller Johan Möller på att byta till sommardäck.
– Jag grillar inte så mycket, bara några gånger per år och då mest korv. Flintastek tror jag aldrig att jag har grillat.
Några kvarter bort står Thomas Moser och tvättar husbilen.
– Det blir väldigt mycket grillat, vi hade premiär redan i mars. Jag brukar grilla fläskfilé, kyckling, köttfärsspett, grönsaker och hemodlade vårprimörer. Flintastek blir det några gånger per år, men det är ingen favorit.