Under torsdagen har fältarna haft öppet hus i sina nya lokaler på Kvarngatan 9. Där har de välkomnat ansvariga för verksamheten, politiker, och personal från fritidsgårdarna.
– Vi har visat upp vad vi håller på med, vad vi gör helt enkelt, säger fältaren Elin Wiman.
Mot eftermiddagen till har trycket lugnat ner sig men alla som är där säger att det tidigare under dagen varit fullt upp.
– Hade du kommit för en kvart sedan hade du haft problem med att komma in genom dörren, säger Jennie And Sjöblom med ett skratt.
Tidigare har fältarna varit tvungna att prioritera ett engagemang framför ett annat. Om någon har varit sjuk har de dessutom ofta missat ett tillfälle att möta Västerviks ungdomar. Att verksamheten nu består av sex medarbetare istället för två, som det tidigare varit, tror fältaren Fatos Durmishi kommer göra stor skillnad för deras arbete.
– Ungdomar har helt andra behov av vuxnas närvaro i olika sammanhang idag än man hade för kanske tio år sedan. Nu kan vi ha en helt annan kontinuitet i vårt arbete. Innan har det varit att man åkt runt och släckt bränder, säger Fato Durmishi.
– Nu kommer vi kunna arbeta förebyggande, som det från början är tänkt att vi ska göra, fyller Jennie And Sjöblom i.
Trots att fältarnas huvuduppgift är att ha kontakt med ungdomar kan även föräldrar vända sig till dem om de behöver råd.
– Även om vi inte kan svara på frågorna kan vi ändå hänvisa till rätt ställe. Vi har bland annat mycket information på våra sociala medier, säger Fato Durmishi.
Till de som oroar sig för sina barn har fältarna en hel del tips som de delar med sig av innan det öppna huset stänger för dagen.
– Våga ställ obekväma frågor, berätta om vad du är orolig för och varför. Både föräldrar och barn är nog rädda att det ska bli som ett slags förhör men om man gör det till en vana att prata om sånt varje dag så blir det inte lika obekvämt, säger Agnes Hult och fortsätter:
– Hålla koll på nätet. Vi är ute just nu och pratar mycket om nätkränkningar och ser att föräldrar ofta frågar barnen vad de gjort i skolan men ganska sällan vad de gjort på nätet.
– Investera tid i relationen till barnen. Många lägger nog fokus på att de ska få egentid till att umgås med kompisar, gå ut på middagar och så vidare men man måste själv också lägga tid på relationen till sitt barn, säger Fato Durmishi.