Nu får skarven jagas igen
Det nya beslutet gäller från den 18 februari och medger att de som har jaktkort får bedriva skyddsjakt på storskarv och mellanskarv enligt följande:
- Fastighetsägare, jakträttsinnehavare och deras jaktgäster får redan nu skjuta skarv och förstöra fåglarnas bon till och med den 31 mars. Därefter får fåglarna en fredad period fram till den 21 augusti då det åter blir tillåtet att jaga skarv fram till den 31 mars nästa år. Därefter är det perioden 21 augusti till 31 december som gäller både 2004 och 2005.
Prickning av ägg är tillåtet fram till den 31 juli i år samt perioden 1 januari till 31 juli de två kommande åren.
Skyddsjakt och äggprickning är förbjuden i naturreservaten Bergholmen, Blankaviken och Rågö i Västerviks kommun. Inom fågelskyddsområden är äggprickning förbjudet årligen efter den 1 april. I Segersgärde naturreservat är äggprickning tillåten enligt samma principer som för övriga områden.
Jakt får ske från motorbåt, men är förbjuden inom sälskyddsområden.
- Fiskare med yrkesfiskarlicens får skjuta skarv från den 1 april till den 20 augusti i år och de två kommande åren. Jakt är tillåten även inom naturreservat och fågelskyddsområden, dock inte inom sälskyddsområden, eller inom naturreservaten Bergholmen, Blankaviken och Rågö.
Allmänt gäller att högst 4000 fåglar får skjutas i länet varje år och att berörd fastighetsägare och jakträttsinnehavare har gett tillstånd till jakten. Jakten måste bedrivas med hänsyn till allmänhet och djurliv. Dessutom måste polis och kustbevakning underrättas om jakt kommer att äga rum på allmänt vatten. Antalet skjutna skarvar och prickade ägg måste varje år redovisas till länsstyrelsen.
Att skarvjakt är en fråga som berör många bevisas inte minst av de remissvar som kommit in till länsstyrelsen inför beslutet. Flera kommuner, fiskareförbund och jägarförbund har ställt sig positiva till fortsatt skarvjakt. Däremot har ornitologiska föreningar samt Naturskyddsförbundet förklarat att de är negativa till skarvjakten.
Länsstyrelsen gör bedömningen att fortsatt skyddsjakt är nödvändig för att förhindra skador på naturmiljön samt på fisket. Man anser inte att skyddsjakten inverkar så mycket på fågellivet att jakten kräver tillstånd enligt miljöbalken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!