Skyddsjakt
Enligt Havs- och vattenmyndighetens senaste beräkning (2013) finns det 35 000 gråsälar i Östersjön. Under 2000-talet har det totala antalet ökat med i genomsnitt 7-8 procent per år. Flera yttranden har kommit in till Naturvårdsverket från olika instanser där bland annat Naturhistoriska museet anser att man bör kunna öka skyddsjakten på säl utan att för den sakens skull äventyra bevarandestatusen på djurarten.
Bakgrunden till säljakten ska vara en ökad frekvens av inrapporterade sälskador. För 2013 ökade anmälningarna med 15 procent jämfört med tidigare år. Samtidigt bedömer Havs- och vattenmyndigheten att mörkertalet för sälskador är väldigt stort och att det egentliga antalet skador är betydligt högre.
I Kalmar län får totalt 20 gråsälar fällas under 2015. Jakten får ske från is, land, konstruktion som är fäst på botten, från stillaliggande båt (motorn får vara på) och med typgodkänt fångstredskap.
Sammanlagt rör det sig om 350 sälar i hela landet och i Norrbotten och Gävleborgs län får 60 sälar fällas i respektive län.
Naturvårdsverket har ingen aktuell bedömning av vad sälskadorna kostar samhället varje år men 2005 uppskattade dåvarande Fiskeriverket kostnaderna till 55 miljoner kronor.
Det finns andra lösningar än skyddsjakt där alternativa fångstmetoder för fisket är det mest betydande. Trots att sådana åtgärder vidtagits ökar sälskadorna och därför anser Naturvårdsverket att skyddsjakt är det enda kvarvarande alternativet.