Trivselfaktorn i matsalen är inte den bästa. Det har kommit fram när Ellen Keyskolan har gjort enkäter bland eleverna.
– Allt är så gammalt. Det är tråkiga färger och mycket stök, säger Emil Magnusson.
– Det är högljutt och ingen bra stämning, säger Clara Ekström.
De går i nian, respektive åttan och är båda representanter i elevrådet. De säger att de flesta äter i matsalen och själva äter de i princip alltid här. Men vissa elever hoppar över lunchen eller köper mat på stan. Och då faller valet ofta på pizza, mackor, chips eller annan snabbmat.
– Affärerna ligger nära. Men vi vill locka hit elever så att de äter här, annars blir det mycket godis och energidryck eftersom det är billigt, säger skolsköterskan Mona Wiman.
– Får man i sig mat så orkar man också koncentrera sig på lektionerna. Det kan ge ökade chanser att nå kunskapsmålen, tillägger hon.
Nu är ett större ansiktslyft för matsalen på gång. Under sportlovet har Bostadsbolaget målat om, och fortfarande penslas ny färg på väggarna. Innan jul blev det också klart att Ellen Keyskolan får 20.000 kronor som man sökt från Skolverkets projekt för hälsofrämjande skola. Pengarna ska gå till att göra matsalen mer trivsam.
– Det behövs dekorationer och gardiner, säger Tessan Elmerfjord, elevrådsrepresentant i åttan.
Under våren ska det köpas lampor, växter och annat som skapar hemtrevnad.
– Det är skitbra tycker vi, säger Emil Magnusson.
– Jag tror att elevarbetena som har prytt väggarna gjordes 1989. Eleverna har önskat mer inredning. Det är positivt att det händer något. Det var länge sen man jobbade med att förbättra matsalsmiljön mer grundligt, säger Jens Olsson.
Han är lärare i elevstödet och jobbar tillsammans med skolsköterskan Mona Wiman med att utveckla elevhälsan. Nu har ena väggen fått nya turkosa gardiner och fler förbättringar är på gång.
– Vi försöker engagera eleverna så att de också får vara med och tycka och tänka lite. Det är ju deras matsal, säger Mona Wiman.
En annan utmaning är att få ihop schemat.
– Just nu äter alla ofta på en timme. Vi vill få mer spridning på det, säger Jens Olsson.
– Alla orkar inte med hög volym och det blir lite mer oroligt för de som inte mår bra i stora grupper, säger Ingegerd Ågesjö.
Hon jobbar i skolköket och serverar omkring 300 elever per dag. Populärast brukar mat som köttbullar och tacos vara.
– De är duktiga på att äta när det är omtyckt mat, fredagsmysmat. Då kommer även de som inte kommer annars, säger Ingegerd Ågesjö.
Till sommaren ska matsalens ansiktslyft vara klart.