I kommunen finns i dag cirka 1 100 trygghetslarm för de som behöver, främst äldre. Nu blir larmen ännu bättre på att skapa trygghet.
I maj i år påbörjade räddningstjänsten och socialtjänsten arbetet med att koppla en rökdetektor, det som många kallar brandvarnare, till trygghetslarmet. Den sätts upp i bostaden av Rickard Hällerståhl och Daniel Fristedt på räddningstjänsten. De har redan hunnit sätta upp runt 300 detektorer i kommunen, främst i Västervik än så länge.
– Det är roligt att få komma ut och hjälpa till och göra den här skillnaden, säger Daniel Fristedt.
Lösningen är relativt enkel men ändå är kommunen en av de första i landet som använder den. Detektorn larmar automatiskt om den upptäcker brand, larmet går till samma larmcentral som trygghetslarmet. Personal där kan prata med den som har larmet via den vanliga centralen i hemmet. Om det brinner, eller om ingen svarar larmas både hemtjänst och räddningstjänsten till bostaden. Den som kommer först påbörjar släckningen.
Jakob Dahlquist på räddningstjänsten och Sven Tholén, som är utvecklingsledare i socialtjänsten, är glada över satsningen.
– Vi ser i statistiken att det är främst äldre som omkommer i bränder, och de dör i hemmet. På det här sättet kan vi rädda fler liv, konstaterar Dahlquist.
Han fortsätter:
– Det rör sig om ett övervakat larm som inte fungerar på samma sätt som exempelvis ett automatiskt larm i en butik, där räddningstjänsten larmas direkt. Det finns ett mellanled som minskar risken för falsklarm.
– Det är oerhört viktigt det vi gör nu. Målsättningen är att det här ska vara klart under 2021, säger Sven Tholén som också prisar samarbetet mellan socialtjänsten och kommunen.
I Västerviks kommun brinner det hemma hos någon med trygghetslarm i snitt ett par gånger per år. Att upptäcka branden i tid är det absolut viktigaste för att undvika allvarliga bränder. Lösningen kostar 750 000 kronor.
– Det tycker vi är jättebilligt i förhållande till den trygghet vi får för de pengarna, säger Sven Tholén.
– Det här är en av de absolut viktigaste sakerna vi gjort för att minska antalet dödsbränder någonsin, säger Dahlquist.
Bara någon timme efter vår intervju kommer också ett larm via ett av de nyinstallerade systemen i centrala Västervik. Den här gången visar det sig till slut att det inte var en brand, som tur är.