Nu får alla krassliga testa sig – svar inom tre dagar

På fredag startar regionen igång ett utökat testande för covid-19. Det innebär att alla som befinner sig i länet och har symptom, får möjlighet att testa sig.

"Man kan säga att vi går in i ett nytt skede nu när vi gör provtagningen tillgänglig för alla som har symptom." säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

"Man kan säga att vi går in i ett nytt skede nu när vi gör provtagningen tillgänglig för alla som har symptom." säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Foto: Sofie Olsson/arkiv

Västervik2020-06-23 14:34

Genom ett avtal med Apoteket AB och Infosolutions kommer regionen erbjuda självtester som kan hämtas upp på 12 apotek som finns på sju orter i länet.

– Vi är ett turistlän som kommer förstärka med ytterligare orter. Det är Vimmerby, Borgholm och Löttorp, säger Ingeborg Eriksson, regiondirektör på tisdagens presskonferens.

På dessa tre orter finns inga Apotek AB, så därför kommer teststationer att sättas upp i nära anslutning till hälsocentralerna. Att testa sig för covid-19 innebär att man kommer få göra ett självtest som görs i både svalget och näsan. Den som vill testa sig får boka tid på 1177. Sedan hämtas ett provtagningskit ut på något av de apotek som regionen har avtalat med, eller på någon av de tre teststationerna, under den bokade tiden. 

När man har genomfört testet hemma lämnas provet tillbaka till apoteket eller teststationen. Inom tre dagar får man provsvaret på 1177. Har man testat positivt kontaktas man av sjukvårdspersonal för vidare instruktioner. 

– Varje individ som har bekräftad covid-19 måste förhålla sig till olika regler, man har skyddsplikt och det betyder att man ska göra det man kan för att skydda andra från smitta. Man ska inte gå på en stor fest när man precis fått besked om att man har covid-19, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Enligt Eriksson beräknar man att det finns en kapacitet för att analysera mellan 4 000 och 5 000 prov i veckan. 

Men antikroppstester på en bredare front får vänta.

– Där är vi inte ännu, att kunna göra det på bred front. Vi har haft fokus på att få detta i land inför sommaren och att vi då är många fler i Kalmar län. Så det har vi sett som vår prioritering att få till en bred testning över sommaren. Vi jobbar med den andra frågan men det kommer inte ske i dagsläget, säger Eriksson.

Region Kalmar jobbar vidare för en utökad smittspårning.

– De senaste veckorna så har vi kunnat göra en utökad smittspårning i känsliga miljöer. Det som tillkommer nu när vi har en utökad testning är att utöka smittspårningen ännu mer. Vi håller på att bygga upp ett centralt smittspårningsteam, säger Labbé Sandelin. 

Tisdagens siffror visade att totalt har 545 fall av coronasmitta konstaterats i länet. 5 833 test har hittills analyserats. 19 personer vårdas på sjukhus, av dessa intensivvårdas tre. 

"Vi tror att vi kommer att en kapacitet på 4000-5000 tester per vecka." säger Ingeborg Eriksson.
"Vi tror att vi kommer att en kapacitet på 4000-5000 tester per vecka." säger Ingeborg Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!