Nu brinner milan vid Hulthorva

I torsdagsmorse tändes kolmilan vid Hulthorva i Hallingeberg. Arbetet med att samla ihop ved, hugga granris och ta fram kolstybb började redan i somras. En samling män i sina bästa år, som alla tillhör det numera ganska välkända sponsorgänget till Västerviks speedway som benämns Hulthorva såg, har sett till att allt kommit på plats.

Foto:

Västervik2005-11-07 00:25
Förmodligen är Västerviks speedway det enda lag i Sverige, ja kanske i hela världen, som sponsras genom försäljning av grillkol från en äkta kolmila. Den första milan byggdes förra året och gav cirka 550 säckar kol. Årets mila är något större så det kan säkert bli en bra slant till guldlaget.

För att klubben skulle få se vad som döljer sig bakom namnet Hulthorva såg hade styrelsen, lagledningen och några förare i lördags bjudits in till en särskild kulturdag. De gavs tillfälle att se milan, besöka kolarkojan, smaka på kolbullar och få se det berömda sågverket i drift.

Med tanke på den omfattande marknadsföring som sågen får i samband med matcherna på Ljungheden så skulle man kunna tro att det är en stor anläggning med många anställda. I verkligheten är Hulthorva såg en gammal bysåg som drivs med råoljemotor och som tidigare bara varit i drift periodvis när någon i omgivningen behövt såga virke till husbehov. Under senare år har emellertid uppdragen blivit fler och fler och det händer allt oftare att vd:n Rune Svensson får starta upp råoljemotorn. Att ha ett firmanamn som förknippas med Sveriges bästa speedwaylag har visat sig ge bra reklam.

Hulthorva har kommit att bli känt och genom bygget av kolmilor har fler och fler hittat till byn mellan Blackstad och Hallingeberg, särskilt under kolarveckan är det en strid ström av besökare. Eftersom en mila måste vaktas dygnet runt så finns det alltid någon som kan ta emot och berätta. Har besökaren tur bjuds det också på kaffe som kokats på vedspisen i kolarkojan.
Nytt för året är att man byggt ett rökhus. Någon kom på idén att när man ändå skulle vara på plats så gick det bra att passa ett rökhus samtidigt. Så nu sprider sig inte bara röken från milan över bygden utan också doften av enrisrökt fläsk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om