Fler ska hjälpa till vid katastrofer i kommunen

20 män och kvinnor ska med start den här veckan utbildas för att kunna hjälpa till vid katastrofer och "komplicerade händelser" i kommunen. Och det har inte varit svårt att hitta frivilliga.

Hans Ellervik under arbetet med sanering efter Makassar Highway. Han säger att det nu är lätt att rekrytera, på grund av omvärldsläget. Arkivbild.

Hans Ellervik under arbetet med sanering efter Makassar Highway. Han säger att det nu är lätt att rekrytera, på grund av omvärldsläget. Arkivbild.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2023-01-23 18:00

Det handlar om Frivilliga resursgruppen, FRG, i Västervik som nu värvat nya medlemmar. Och den här gången var det lätt, berättar Hans Ellervik, som är ordförande för Västerviks Civilförsvarsförening och ansvarig för FRG.

– Det har absolut med omvärldsläget att göra, att vi lyckats rekrytera så här många, både män och kvinnor, kompetenta människor.

Bland annat har man nu flera med lastbilskörkort, ingenjörer och andra med spridda kompetenser.

Än är det inte för sent för den som är intresserad, man kan behöva fler, som antingen hamnar i FRG, eller i civilförsvarsdelen, berättar Ellervik vidare.

Helst bör man vara 63 år eller yngre, man förväntas vara aktiv i gruppen i sju år och maxåldern är 70 år, även om det är lite flexibelt.

Hans Ellervik säger att det civila försvaret kommer att behöva rustas igen. Så här säger han i ett pressmeddelande från kommunen.

– Vi har alla under det senaste året kunnat följa Ukrainas kamp mot Rysslands invasion. Läget i Europa har förändrats avsevärt under de senaste åren. Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte längre uteslutas och behoven av upprustning av militära styrkor kommer att ske. Behovet av civila försvaret har därmed åter aktualiserats.

FRG startades 2017 och bestod då av ett 30-tal frivilliga, vars uppgift blev att stödja räddningstjänsten när de behöver extra hjälp. Och bara ett år efter bildandet av gruppen fick man sitt nästan bokstavliga eldprov. Det var en varm sommar, mycket varm, och flera bränder härjade i närområdet.

Utöver bränder ryckte man också ut när Makassar Highway gick på grund utanför Flatvarp i närheten av Loftahammar. Fartyget började att läcka olja och FRG arbetade bland annat vid saneringen efter utsläppet.

undefined
Makassar Highway någon dag efter grundstötningen. Runt fartyget ser man Kustbevakningens länsar. Arkivbild.

Och nu har man alltså rekryterat nya medlemmar, som under våren kommer få utbildning i bland annat sjukvård och räddningstjänst. 30 personer behöver man vara, och sedan gruppen startade har fler hunnit sluta, och man har sedan dess haft ytterligare utbildningar.

– Vi övar på hjärt- och lungräddning och i att använda hjärtstartare, bland annat.

Varannan vecka blir det övning, praktiska moment blandas med teori.

– Där lär vi oss om räddningstjänsten, vilket resurser och vilket material som de har.

När vårens kurser är klara, ska man vara cirka 40 personer totalt i gruppen.

undefined
Man fick bland annat sanera olja, efter att fartyget börjat att läcka. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!