Nu börjar stöldsäsongen

- Om du hade en tavla värd 100 000 kronor, skulle du lägga den här på bryggan? frågar Martin Åberg och pekar på båten med en 50-hästars utombordare på, som ligger och guppar vid bryggan på Solbergsudde.

Lättstulen. Klipp av kablage, lossa bultarna och lyft av. Motorn är stulen på fem minuter.

Lättstulen. Klipp av kablage, lossa bultarna och lyft av. Motorn är stulen på fem minuter.

Foto:

Västervik2007-06-04 00:25
- Risken att det här ekipaget blir stulet i sommar är 60 procent. Den ligger på första parkett.
Martin Åberg jobbar på företaget Larmtjänst, som ägs av Länsförsäkringar, och han jobbar för att förhindra stölder av båtmotorer. Han beskriver de svenska småbåtshamnarna som ett smörgåsbord för tjuvar.
- Den här ligger snyggt förtöjd utan lås. Man klipper av allt kablage, av med bultarna och sedan lyfter man av motorn. Den är borta på fem minuter.
- Sedan är den på väg ut i Europa i morgon kväll, fortsätter Göran Janrell, polis vid kriminalunderrättelsetjänsten i Blekinge.

Han har de senaste åren jobbat med att kartlägga båt- och motorstölder i Kalmar, Blekinge, Kronobergs och Skåne län.
Det är nu som högsäsongen för motorstölderna tar vid, folk tar fram sina båtar och lägger dem i sjön. Ofta utan tillräckliga lås eller med startspärrar. Och polisen står chanslös att ta fast alla ligor som står bakom stölderna.
- Vi har inte en suck att klara det här ensamma, vi hittar inte många tjuvar eller motorer, de flesta slipper ur våra klor. Därför behövs samverkan mellan polis och båtägare, säger Göran Janrell.
Han uppmanar allmänheten att vara observanta på okända personer och bilar som rör sig i hamnområden, och att ringa polisen då, innan det händer något. Han påpekar också hur viktigt det är att låta brottsplatsen vara intakt till dess att polis får titta på den.

Göran Janrell och hans europeiska kollegor i Interpol är överens om att det är internationella ligor, inte sällan från Polen och Litauen, som ligger bakom de flesta båtmotorstölderna.
- Det är proffs som jobbar i team. En första grupp rekar hamnen, en andra stjäl motorn och gömmer den och ett tredje gäng hämtar den och för ut den ur landet, ofta till Italien. Det är en organiserad gränsöverskridande brottslighet.

Att Sverige är särskilt utsatt, som hade 3 500 båtmotorstölder förra året, jämfört med Frankrike som hade 900, beror på flera faktorer enligt Göran Janrell.
- Det är geografiskt nära. Det är en attraktiv marknad, det är som att plocka smågodis för de kriminella. Sverige är ett transitland och många upplever att straffen i Sverige är lindriga.
För båtägare som vill ha sina båtar och motorer kvar finns det en hel del saker som man kan göra själv tipsar Martin Åberg.

- Man kan sätta i en startspärr och man kan märka båten med skrovnumret på flera ställen. Använda godkända klass 3 lås, både vid båten och bryggan, det förhindrar inte stöld, men de fördröjer i alla fall tjuvarna. Motorns serienummer borde stansas in, i dag sitter det bara på ett klistermärke som man lätt kan skrapa bort. Man kan också köpa en sändare som reagerar om båten flyttas och då skickar den ett sms till dig. Med den kan båten eller motorn spåras upp med en gps.
Båtstölder
Under 2006 stals 612 båtmotorer, till ett värde av 26,5 miljoner kronor, i Kalmar, Blekinge, Skåne och Kronobergs län. I landet stals totalt 3 500 motorer förra året.
De populäraste motorerna för tjuvarna är mindre modeller på cirka 2-10 hästkrafter, följt av 15 hk och 50 hk.
Det är de största märkena Yamaha, Honda och Mercury som oftast blir stulna, antagligen på grund av att de finns flest av dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om