Nu berättar han – om hemliga mejlen

Det var mejl där Harald Hjalmarsson agerar mellanhand mellan Björn Ulveaus och en grupp lokala företagare i Västervik som maskades innan de lämnades ut till Uppdrag Granskning.

Ångrar sig. På torsdagen berättade Harald Hjalmarsson (M) mer om de mejl där innehåll ströks, innan mejlen lämnades ut till uppdrag granskning.

Ångrar sig. På torsdagen berättade Harald Hjalmarsson (M) mer om de mejl där innehåll ströks, innan mejlen lämnades ut till uppdrag granskning.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2018-01-05 07:00

I förra veckan skrev Harald Hjalmarsson en debattartikel där han berättade att Uppdrag Granskning upptäckt saker som kunde skada förtroendet för honom. Han berättade att SVT:s reportrar upptäckt att meningar strukits i mejl som lämnats ut till dem.

Han ville då inte berätta vad mejlen handlade om, eller vad det var för meningar som strukits. Det berättar han nu.

Det första mejlet är ställt till Björn Ulvaeus och skrevs i slutet av november 2016. Där berättar Harald Hjalmarsson att "vi" är några som har en idé om hur man skulle kunna lösa hotellfrågan. Han och de övriga vill träffa Ulvaeus för att berätta mer. Brevet avslutas med ett PS: "Jag agerar inte som representant för kommunen."

Mejlet kan tolkas som att Hjalmarsson ingår i en grupp personer som vill göra affärer med Ulvaeus. Det är fel, säger han. Han agerade enbart som mellanhand.

– Jag kontaktades av tre företagare som hade en idé, och ville komma i kontakt med Ulvaeus.

Varför skrev du att du inte representerade kommunen?

– Björn Ulvaeus var vid den tidpunkten sur på Västerviks kommun. Jag trodde att det skulle vara lättare att få till stånd ett möte så.

I det andra mejlet där en mening strukits har man kommit längre i diskussionerna. Upplägget för ett samarbete diskuteras och där har meningen "ditt och mitt namn nämns inte" strukits.

– Varje gång Ulvaeus namn nämns, oavsett hur liten sak det än är så blir det väldigt mycket uppmärksamhet. Mitt namn skulle inte vara med eftersom jag inte representerade kommunen.

Så varför ströks meningarna?

Hjalmarsson säger att det gjordes på impuls. Efteråt ångrar han det han gjorde.

– Det var nog det dummaste jag gjort någonsin.

Han beskriver omständigheterna. Uppdrag Granskning begärde ut stora mängder mejl i två omgångar. En gång i våras, en gång på senhösten. Det var tjänstemän som skrev ut mejlen på papper. I den första omgången lämnades allt ut, utan några förändringar.

Det var när andra omgången skrevs ut som han blev tillfrågad av en tjänsteman att titta igenom pappersbuntarna. Han beskriver det som att det skedde på kvällen. På dagen hade han varit på möte i Kalmar, och han var på väg hem till Tindered när han svängde förbi kommunhuset och började titta igenom mejlhögarna.

– De två mejlen hörde till de första jag läste. Jag förstod att meningarna skulle framstå som misstänkta för en journalist. Därför lät jag maska meningarna.

Uppdrag Gransknings reportrar kunde jämföra mejlen med utskrifterna från den första omgången, och upptäcka skillnaderna.

I din debattartikel talade du om tre meningar. Här är det två?

– Det är två meningar det handlar om.

Harald Hjalmarsson säger att han inte vet vad Uppdrag Gransknings program kommer att gå ut på. Han har fått frågor som handlar om han har någon vinning på den affär som gjordes: I januari 2017 offentliggjordes att ett konsortium med Slottsholmen AB, där Björn Ulvaeus och Alm Equity ingår, och de tre västerviksföretagarna köper Västerviks marina. Där marinabyggnaden ligger finns idéer om en hotellbyggnad. Det kommer dock att kräva en detaljplaneändring.

Hur ser dina band till de tre lokala företagarna ut?

– Jag känner dem bättre än jag känner Björn Ulvaeus, men de ingår inte i min inre vänkrets. Jag träffade två av dem på hockeyn häromdagen och vi bytte några ord. Vi har träffats på privata tillställningar, det måste jag tillstå.

Harald Hjalmarsson pekar på att när marinaköpet offentliggjordes så var det många som ställde sig bakom affären. På pressmeddelandet uttalar sig till exempel det socialdemokratiska kommunalrådet Tomas Kronståhl i positiva ordalag.

Hjalmarsson ser inget konstigt i sin roll som mellanhand.

– Jag får ofta frågor om jag kan hjälpa till med saker genom mitt nätverk. Det gör jag gärna, och det tror jag andra också gör. Det är något av ett livskall för mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!