Nu är våra fornminnen digitala
Nu finns Västerviks fornlämningar tillgängliga via datorn. Det nya digitala fornminnesregistret, FMIS, vänder sig till yrkesverksamma inom samhällsplanering och miljövård. Och framöver ska även privatpersoner kunna söka i registret via Internet.
Fornminne. Bronsåldersröset i Hermanstorp finns nu tillgängligt i digital form. Det är Riksantikvarieämbetet som har samlat all information om fasta fornlämningar i det digitala fornminnesarkivet FMIS. Så småningom är det tänkt att privatpersoner ska få tillgång till registret via Internet. Foto: MATILDA AHL
Foto:
Den som söker på en viss fornlämning får upp en beskrivning av lämningen, samt vilket lagskydd den har och uppgifter om eventuella skador. Fotografier och skisser finns i vissa fall bifogade. Lämningens geografiska position markeras på en kartbild.
Registret är tänkt att användas av yrkesverksamma inom samhällsplanering och miljövård, som behöver information i exempelvis bygglovsärenden.
Mats Blohmé, arkeolog på Kalmar läns museum, anser att det nya registret kommer att förbättra överblicken av fornlämningar avsevärt.
- Vi använder fornlämningsregistret dagligen, och istället för att rota fram gamla kartböcker kan vi nu gå direkt till registret.
Så småningom är det tänkt att intresserade privatpersoner ska få tillgång till FMIS via Internet.
Fornlämningar i VästervikVästervik är en av landets fornlämningstätaste kommuner och stora områden utgör riksintresse för kulturminnesvården. De centrala delarna av kommunen (Lofta, Gamleby och Törnsfall) betecknas som förhistorisk centralbygd, och är särskilt rik på fornlämningar.
Källa: www.vastervik.se
Källa: www.vastervik.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!