Nu är stadsnätet klart
"Det finns egentligen inga begränsningar".
Från Brevik i norr till Lucerna i söder sträcker sig det nyss färdigställda stadsnätet, den gulmarkerade slingan. Mee Särneroth är ansvarig för projektet. Foto: ANDERS LILJEGREN
Foto:
-Det vi har gjort är att bygga en plattform för framtiden. Vi har ett rejält, robust nät som är optimalt byggt för att kunna hänga med i framtidens tekniska utveckling. Sedan är det upp till var och en att avgöra hur långt man vill komma. Det finns egentligen inga begränsningar, säger Mee Särneroth.
Det nät hon talar om är stommen till det nya stadsnätet, som stod helt klar i januari. Arbetet har kostat fem miljoner kronor och genomförts på ett halvår, vilket är rekordsnabbt i liknande sammanhang.
Fibernätet löper från Brevik i norr, via Västerviks centrala delar till Lucerna i söder. Det ger möjlighet till betydligt högre överföringshastigheter än vad som hittills varit möjligt i Västervik, något som är en fördel bland annat vad gäller kommunikation via Internet. Men bredbandet kan också utnyttjas till sådant som telefoni, konferenser på distans och beställning av videofilmer och spel direkt hem till datorn eller tv:n.
Mee Särneroth beskriver stadsnätsstommen som en motorväg, som successivt byggs på med tillfarter för att fler ska kunna välja den snabbaste vägen. Ju fler som ansluter sig, desto billigare blir det för de företag som vill utnyttja stadsnätets möjligheter.
För det är främst till företag och större fastighetsägare som kraftbolaget vänder sig. Sedan i höstas använder Bredbandsbolaget nätet för att leverera Internetanslutningar till Bostadsbolagets fastigheter. Utöver årets tre beställningar har ytterligare förfrågningar kommit in och Mee Särneroth konstaterar med glädje att den målmedvetna marknadsföringen burit frukt.
En stor beställning gäller det så kallade kyrknätet, som ska stå klart den 1 juli. Då ska elva adresser - församlingshem, kyrkor och kapell med mera - ha länkats samman. I första hand för att kunna kommunicera sinsemellan. Men framtiden erbjuder även andra möjligheter, enligt Mee Särneroth. Gudstjänster i realtid, som gamla människor skulle kunna följa utan att ta sig till kyrkan, är ett exempel.
En satsning på ett stadsnät kan också vara ett sätt att motverka den dåliga infrastrukturen kring Västervik och locka hit företag, tror Mee Särneroth. För många företag kan det vara kommunikationsmöjligheterna som är avgörande för ett beslut att etablera sig i kommunen.
- Dagens företag kräver fungerande datakommunikation, i det här fallet bredband.
Det stora intresset från flera operatörer och tjänsteleverantörer visar att Västervik ligger långt framme i sin bredbandssatsning beträffande nätstruktur och kapacitet. Projektet har därför väckt intresse på riksnivå. Om två veckor hålls konferensen Bredband 2002, och Mee Särneroth är inbjuden som talare. Temat för hennes föredrag är hur man med saklig argumentation på affärsmässiga grunder lyckas övertyga marknaden om att bredband kan vara något att satsa på även i en småstad.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!