Nu är rötmånadens tid här
Marinerade kycklingfiléer och krämiga potatisgratänger kan vara sommarens största bovar. Rötmånaden är här och nu trivs bakterierna som allra bäst.
Håll bakterierna borta. Nu är rötmånaden här och man ska tänka extra på hanteringen av mat.
Foto:
- Nu är det relativt kallt och sämre väder än vanligt, egentligen var juni med sina 30 grader en rötmånad. Men temperaturen kan stiga och då måste man vara försiktig med mathanteringen, säger Anna Blücher, livsmedelsmikrobiolog på högskolan i Kalmar.
Hon berättar att det alltid finns en viss mängd av bakterier i mat, men när värmen stiger frodas de extra mycket och "farliga" bakterier kan uppkomma. Och man ska alltid vara särskilt försiktig med hanteringen av kött och gräddprodukter.
- Den mat som vi tycker smakar gott är även god för bakterierna, säger Anna Blücher.
75-åriga Sylvia Nilsson, ägarinna till Sylvias brödbod, är alltid mycket noggrann under rötmånadens tid.
- Nu är man extra försiktig och låter allt stå i kylskåp så länge som möjligt, säger hon.
Sylvia Nilsson tror att många gör misstaget att låta sina matvaror stå i bilen för länge. De tar mathandlingen först och shoppingen sist, vilket gör att maten hinner bli dålig.
- Mitt bästa tips är att använda näsan och lukta sig till om maten är fräsch eller inte, säger hon.
Enligt Anna Blücher är en viktig tumregel att varm mat ska hållas varm och att kall mat ska hållas kall. Särskilt försiktig ska man vara med produkter som köttfärs och kyckling, dessa måste alltid vara ordentligt genomstekta innan de serveras.
Annas Blüchers bästa och enklaste tips är att alltid ställa in mat i kyl och frys samt steka igenom den ordentligt eftersom bakterierna dör då. Och om man handlar ska man ta med sig en kylväska.
- I kylväskan kan man lägga känsliga varor, den ska man även använda om man ska på picknick eller ut på landet.
Sylvia Nilsson berättar att man påverkades mer av rötmånaden förr i tiden.
- Då hade man inte tillgång till kyl och frys Jag växte upp på en bondgård, då saltades allt kött för att hållas fräscht. Men vi hade inga problem med mjölken eftersom den var dagsfärsk, säger Sylvia .
Men vad händer om man får i sig dålig mat?
- Du kan drabbas av magont, diarré och kräkningar, säger Anna Blücher.
Att tänka på:
Kontrollera datummärkningen på kylvaror.
Om du åker bil till butiken, tänk på att temperaturen i en bil som står i solgasset kan komma upp i 50 grader. Ha med en kylväska med frysta kylklampar. Idealiskt är att ha en kylväska, med kylaggregat, vilken kopplas till ett uttag i bilen.
Se till att kylvaror snarast kommer in i kylskåpet.
Kontrollera ditt kylskåp. Sätt gärna ned temperaturen till + 5 grader.
Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat. Finns det inte tillgång till vatten är våtservetter ett bra alternativ.
Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad.
Källa: Livsmedelsverket
Om du åker bil till butiken, tänk på att temperaturen i en bil som står i solgasset kan komma upp i 50 grader. Ha med en kylväska med frysta kylklampar. Idealiskt är att ha en kylväska, med kylaggregat, vilken kopplas till ett uttag i bilen.
Se till att kylvaror snarast kommer in i kylskåpet.
Kontrollera ditt kylskåp. Sätt gärna ned temperaturen till + 5 grader.
Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat. Finns det inte tillgång till vatten är våtservetter ett bra alternativ.
Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad.
Källa: Livsmedelsverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!