Nu är fula fiskar fina

Fula fiskar är inte det sämsta. Utfiskning hotar våra vanligaste fiskar. Då är det dags att lära känna alternativen.

Spenatmos med wasabisting passar till torrstekt knotfilé. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Spenatmos med wasabisting passar till torrstekt knotfilé. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Foto:

Västervik2008-10-25 00:07
Det är med lätt svajiga ben man närmar sig en fiskdisk nuförtiden. Det gäller att hålla tungan rätt i mun, veta på förhand exakt vad man ska laga samt ha den senaste uppdateringen av Världsnaturfondens röda lista i bakhuvudet. Hur många klarar det?Jag brukar fråga mig fram. Och jag lovar - alla fiskhandlare säger olika saker. Inte ens när man läser på i förväg får man entydiga och klara besked på vilka fiskar som egentligen är "tillåtna".Att leta efter Krav-märkt och MSC-märkt fisk är så klart en lösning, men det begränsar också urvalet. Många udda fisksorter är helt okej att äta, utan att de fått någon officiell stämpel på sig. I manuella fiskdiskar är det inte heller alltid märkningen framgår.Odlad fisk kan vara bra, men samtidigt lever fiskarna på små utrymmen och blir lätt sjukdomsdrabbade. Vart man än vänder sig har man en stackars fisk på sitt samvete.Men torsken, då? Denna älskade svenskfisk som hamnat i hetvattnet på gott och ont. Jag har både varit ute på båt långt, långt uppe i Barents Hav på Krav-märkt torskfiske, och fått en rejäl avhyvling av en skånsk fiskare när jag råkade antyda i spalterna att vi borde vara rädda om den torsk som finns kvar. Han tvingades sälja sin lagliga fångst till Polen eftersom svenskarna bojkottar all torsk.Tittar man på WWF:s listor får torsken både grönt, gult och rött ljus. Då är det inte lätt att veta när man får köra. Förklaringen är att det beror på var och hur torsken är fiskad. Det gäller att vara säker på att den kommer från hållbara bestånd. Vi får glädjande rapporter om att det ljusnar för torsken, men för kusttorsken på västkusten ser det fortfarande dystert ut. Österut artar det sig glädjande nog och den krokfångade nordostarktiska torsken från Barents hav kan numera köpas som Krav-märkt i Sverige (bland annat på Coop).Och bäst man står där och fnular (ja, funderar då) så är det lätt att undra hur i hela friden det kan vara bättre att köpa hokifilé från andra sidan jordklotet än en torsk från Bohuslän. Svaret är att trålfiske är en större miljöbov än den långa transporten.Inte undra på att man blir konfys. En enklare lösning är att hålla sig till små svenska bifångster med lustiga utseenden och skojiga namn. Ge lubben, skäddan och knoten en chans!
Fotnot:
MSC står för Marine Stewardship Council som arbetar med att skydda världens tillgångar av fisk och skaldjur genom att gynna bästa miljömässiga val. På hemsidan www.msc.org kan man se vilka svenska fiskeprodukter som fått MSC-märkning.
Recept
Knot med asiatiskt spenatmos4 portioner, 30 minuterKnot är en riktigt ful fisk med väldigt fin och lite kryddig smak. Den är lättlagad och hotas inte av utfiskning.
500 g filé av knot, med skinn
600 g mjölig potatis
4 1/2 dl misobuljong (finns på asiatiska hyllan)
1 1/2 dl grädde (valfri fetthalt)
150 g färsk spenat
smör
cirka 1 tsk wasabi
riven muskot
2 tsk fransk senap
salt
nymalen svart- eller vitpeppar
1 citron
1/2 dl svarta oliver

Skala potatisen och dela i mindre bitar. Blanda vatten och misobuljong enligt instruktionerna på förpackningen och koka upp. Lägg i potatisen och koka under lock tills den är mjuk. Häll av buljongen. Mixa potatisarna snabbt eller kör med elvisp tillsammans med grädde, spenat och en klick smör. Tillsätt wasabi, muskot och dijonsenap. Smaka av med salt och peppar.Filea citronen, dvs skär bort skal och alla hinnor med vass kniv till fina klyftor. Torrstek fiskfiléerna 1 1/2-2 minuter per sida. Servera fisken med mos, citronfiléer och oliver.
Snabb fisksopp med lubb4 personer, 30 minuterEn snabb vardagsfisksoppa som ändå känns lite lyxig och får fin smak av lubb som är ett bra alternativ till torsk500 g lubbfilé i bitar, skinnfria
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 purjolök
1 fänkålshuvud
olivolja
1 burk hela tomater
7 1/2 dl fiskbuljong
2 dl vitt vin
1 tsk torkad timjan
1 brev saffran
salt
nymalen peppar
300 g skalade räkor

Skala och hacka gul lök och vitlök. Skiva purjolök och fänkål (spara "dillen").Fräs lök och fänkål i olivolja i botten på en stor kastrull i ett par minuter utan att det tar färg. Tillsätt tomater, fiskbuljong, vitt vin, timjan, saffran, salt och peppar. Låt koka i 15 minuter. Tillsätt fiskbitarna och sjud försiktigt ytterligare cirka 5 minuter tills fisken vitnat och precis är genomkokt. Tillsätt skalade räkor som bara får bli precis varma utan att soppan kokar. Dekorera med fänkålsdillen.Servera med gott bröd och aioli.Örtbakad skrubbskädda med plommontomatsås4 portioner, 45 minuterSkrubbskädda är ett finare ord för flundra och ett alternativ till hälleflundra, piggvar och sjötunga.800 g filéer av skrubbskädda (flundra)
1 1/2 dl färska örter, tex basilika, salvia, bladpersilja, dill, timjan
3 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
4 skivor vitt bröd utan kanter
salt
peppar
10 plommontomater, gärna blandade färger
2 bananschalottenlökar eller 4 vanliga, finhackade
smör
olivolja
1 tsk tomatpuré
1 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong
färsk timjan
25 g smör
1 tsk socker
svarta oliver

Mixa örter, en vitlöksklyfta och olivolja. Tillsätt brödet och kör lite till. Salta och peppra fisken. Bred på örtsmeten och baka fisken i 180 grader i 10 minuter. Låt vila.Skålla och kärna ur tomaterna. Spara kärnorna och saften och tärna köttet. Fräs schalottenlök och två skivade vitlöksklyftor i lite smör och olivolja utan att det tar färg. Tillsätt tomatkärnorna och saften, vin, fiskbuljong och några timjankvistar. Koka i 10 minuter. Sila såsen, vispa i smöret och tillsätt tomattärningarna (tomatköttet). Låt såsen bli genomvarm och smaka av med socker, salt och peppar.Kör fisken under grillelementet i ugnen på 250 grader i 2 minuter. Lägg upp på tallrikar och skeda över sås och tomater.Dekorera med färska örter och svarta oliver. Servera till kokt eller pressad potatis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om