"Norra sjukhuset en bra plats för ett storfängelse"
Hundratals nya jobb om Västervik får ersättningsfängelse.
Fängelserna i Västervik, Kalmar och Karlskrona är omoderna ochkostnadsineffektiva och ska läggas ned. Landshövding Sven Lindgren anser attdet finns flera goda skäl att bygga ett nytt, stort länsfängelse på Norrasjukhusområdet (bilden) i Västervik. Det skulle ge flera hundraarbetstillfällen. Till vänster, bakom träden, ses den tidigare Fastapaviljongen som i dag fungerar som länshäkte. Foto: ANDERS LILJEGREN
Foto:
Det är inte omöjligt att det i stället byggs ett nytt storfängelse på Norra sjukhusområdet i Västervik, vilket kommer att ge flera hundra arbetstillfällen.
Kalmar läns landshövding Sven Lindgren anser att det finns flera goda skäl som talar för en lokalisering till just Västervik.
Enligt kriminalvårdsstyrelsens nuvarande planer kommer dock de tre nedlagda, omoderna fängelserna inte att ersättas.
Eventuellt tänker sig kriminalvårdsstyrelsen i stället att bygga ett storfängelse i Skåne.
- Vi kan naturligtvis inte acceptera att samtliga fängelser i Sydostregionen läggs ned utan att det tillkommer några ersättningsplatser, säger landshövding Sven Lindgren till VT.
Han pekar på det faktum att flera hundra brottslingar årligen döms till fängelse enbart här i Kalmar län.
- De är tillräckligt många för att motivera ett nytt fängelse här, säger Sven Lindgren som pekar på betydelsen av närhet för de dömda vad gäller rehabilitering, vård, permissioner med mera.
- För den som ska återanpassas till samhället är det viktigt att ha nära till hembygd, släktingar och vänner. Att avlöva hela Sydostregionen på kriminalvård tycker jag vore helt fel.
I första hand anser Sven Lindgren det vara viktigt att ett nytt fängelse byggs i Sydostregionen. Och han tänker jobba för att Kalmar län ska få det nya fängelset.
- Vi får inte dribbla bort det här så att Blekinge får fängelset.
- Min första linje är att det ska finnas åtminstone ett fängelse i länet. Om det är så att Kalmar av olika skäl anses vara bästa alternativet, så må det bli Kalmar. Behandlingskompetens och ekonomi får avgöra.
- Jag kommer dock personligen att till Lena Häll Eriksson, kriminalvårdsverkets generaldirektör, framföra även goda skäl som talar för en lokalisering till Norra sjukhusområdet i Västervik, säger landshövdingen som får besök av kriminalvårdens generaldirektör den 1 mars.
- Vid det mötet kommer jag att propagera hårt för att vi får ett ersättningsfängelse.
Landshövdingen har haft flera kontakter med personal både på Västerviksfängelset och på häktet på det tidigare Norra sjukhusområdet.
- Vi har en utomordentligt duktig och erfaren kriminalvårdspersonal både i Västervik och i Kalmar.
Fängelserna i Västervik och Kalmar är båda byggda på 1800-talet. Västervik uppfördes 1871, medan Kalmar kom till redan 1852 och var ett av de första fängelser som kunde erbjuda egna celler, det vill säga "enkelrum", åt de intagna.
Såväl Västerviks som Kalmar kommun har varit i kontakt med kriminalvården och erbjudit sig att ta det nya fängelset.
- Regionförbundet har inte kunnat enas om vilken plats som vore bäst, beroende på oenighet mellan Västervik och Kalmar, säger Sven Lindgren.
Ett ersättningsfängelse blir stort och effektivt. För kriminalvården handlar det om stordriftsfördelar, att få så mycket kriminalvård som möjligt för en viss summa pengar.
Kriminalvårdens handlingsplan för effektivisering och rationalisering av verksamheten lämnades till regeringen i slutet av december förra året.
Planen, som ska vara genomförd till 2007,innehåller förslag till kostnadsminskningar på mellan 400 och 500 miljoner kronor och omfattar en rad områden såsom effektivare anstaltsutnyttjande, mer ekonomiskt platsbyggande, effektivare personalutnyttjande och centraliserad upphandling.
Under 2004 ska kostnaderna minskas med 200 miljoner .
En verksamhetsanalys som genomförs under första kvartalet i år ska ge ytterligare underlag för fortsatta effektiviseringar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!