Nöjd vd för Svensk Fågel på invigningen i Forsby

En påtagligt nöjd vd för Svensk Fågel, Maria Donis, deltog i invigningen av kycklinguppfödningen på Forsby gård i Västra Ed.

Kommunalrådet Harald Hjalmarsson förrättade invigningen av kycklinguppfödningen i Forsby. Till vänster, Lennart Östersten. Ett par 100 personer hade tagit chansen att se på den nya anläggningen som får första kycklingarna i november.

Kommunalrådet Harald Hjalmarsson förrättade invigningen av kycklinguppfödningen i Forsby. Till vänster, Lennart Östersten. Ett par 100 personer hade tagit chansen att se på den nya anläggningen som får första kycklingarna i november.

Foto: Hans Brandin

Västervik2011-10-08 00:00

Hon och ett par hundra andra gäster fick guidad rundvandring och förtäring.

- Det är en positiv framtid för branschen, säger Maria Donis. Vi fortsätter att öka konsumtionen av kyckling i Sverige. Vårt enda problem är lågprisimporten som står för 30 procent av den totala konsumtionen och där uppfödarna arbetar under helt andra förutsättningar.

Så ni ska lära svenska konsumenter att köpa kyckling som är uppfödd enligt svenska normer?
- Nej, de privata konsumenterna är inte problemet, säger Maria Donis. Vi har infört en tydlig märkning på våra produkter och när konsumenterna lätt kan avgöra vilken kyckling som är uppfödd enligt våra normer så väljer de oftast våra produkter trots att de är dyrare. När det gäller privat konsumtion svara vi för 90 till 95 procent av konsumtionen, en fördubbling på tio år.

- Däremot väljer restauranger och storkök, så gott som alla storkök i den offentliga sektorn att köpa lågprisvaror. Andelen lågprisvaror där är 70 till 80 procent.

Då har grisuppfödarna mycket att lära av er?
- Ja, det är inte bara de som tittar på hur vi har arbetat, men vi är inte färdiga på något sätt utan fortsätter vårt arbete.

Vet konsumenterna om att uppfödningen sker i stallar av den här storleken med över 100 000 kycklingar?
- Kanske inte och därför är det här initiativet mycket bra av familjen Östersten på Forsby. Vi har ingenting att dölja i vår bransch så det är bra att allmänheten får se hur ett modernt stall ser ut med fönster, god ventilation och god hygien. Storskaligheten är en förutsättning för ett kretslopp på en gård. Jag menar möjligheten att använda eget spannmål och att kunna ta hand om gödseln, bland annat.

- Ju större anläggning, desto högre kompetens krävs av den som driver verksamheten.

Invigningen förrättades av kommunalrådet Harald Hjalmarsson.

- Det här är en milstolpe. Första kycklinguppfödningen i norra länet, det är en bransch på uppgång och en etablering av det här slaget kan "smitta av sig". En investering på över 30 miljoner visar på allvaret och vi är mycket tacksamma från kommunen. Det här betyder arbetstillfällen, det ger effekter för sidoentreprenörer och det ger underlag för en utveckling av infrastrukturen. Det här är en viktig dag för landsbygden i Västerviks kommun.

Text och foto:

Svensk Fågel
är en branschförening där 99 procent av alla som är inblandade i kycklinguppfödning i Sverige är medlemmar - kläckeri, fodertillverkare, uppfödare och slakteri. Ett krav på medlemskap är att föreningens kontrollanter fårbesiktiga anläggningarna för att kontrolla djurskydd och -hälsa samt livsmedelssäkerhet. Förenigen sysslar även med utbildning och forskning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om