Nöjd med övergången till upp födning av ekokött

Fredrik Andersson, Häckenstad, Gamleby är inne på sitt tredje år som producent av ekologiskt nötkött. Hjärtat i anläggningen är ett alldeles nybyggt stall, som Fredrik är väldigt nöjd med.

Mamma Mu tar självklart hand om sin kalv i en separat kalvningsbox de första dygnen.

Mamma Mu tar självklart hand om sin kalv i en separat kalvningsbox de första dygnen.

Foto: Hans Brandin

Västervik2011-03-03 00:00

- Det har fungerat precis som jag hade hoppats, säger Fredrik Andersson. Här inne har jag plats för 200 kor och kalvningsboxar. Det är en halvöppen lösning som ger bra genomströmning av luften och därmed ett klimat som passar djuren perfekt. Lösdriften är självklar eftersom det är ekologisk uppfödning.

I det nya stallet kan djuren utfodras ur en blandningsvagn som är traktordragen. Utgödslingen är automatisk och den fungerar fint, men kräver lite hjälp när det är riktigt kallt.

Ytterligare ett 100-tal kor finns i den gamla ladugården.

Kalvningen har just satt in och nya små korsningar mellan hereford och charolait föds dagligen. Pigga små krabater som snart sätter igång att utforska de stora ytorna. Mödrarna tar det rejält lugnt, enda gången de hetsar upp sig är när det kommer en främmande kalv och försöker dia. Då kan det bli en rejäl smocka.

- Det, vid sidan av klimatet inne i stallet, är en av de stora fördelarna med den här lösningen, säger Fredrik Andersson. Jag rör mig ständigt hos djuren och har kontakt, klappar om dem och ser hur de mår. De är så vana vid mig att de inte bryr sig alls.

Salt och mineraler köper Fredrik Andersson. Allt annat till djuren odlas på gården. Det odlas bara vall och vårsäd på gården. Vete och lite korn och så tre vallskördar. För att öka proteinhalten i fodret odlar han vete och åkerböna tillsammans som rundbalas.

- Mina djur slaktas på SLS (tidigare Scan) i Linköping. Efterfrågan på svenskt ekologiskt nötkött tycks öka, så hittills är jag mycket nöjd med omställningen. Både när det gäller att enbart föda upp köttdjur och när det gäller övergången till ekologisk odling.

- Nu väntar jag med spänning på hur EU:s nya jordbrukspolitik ska utformas. Men om jag förstått signalerna rätt så ligger vår inriktning ganska bra till. Det hoppas jag i alla fall.

- Vi hade mjölkkor på gården fram till 2009, men jag har inte saknat dem ännu. Det är stor skillnad på arbetsdagarna.

Som extra inkomstkälla bedriver Fredrik Andersson entreprenadverksamhet. Han håller på med vallskörd på sommaren och snöröjning på vintern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om