Nödropet: Miljon behövs för att rädda sommaraktiviteten

Bangolfen – i folkmun minigolfbanan – i Stadsparken lockar tusentals besökare varje år. Men banorna är gamla, och nya banor kostar nästan en miljon kronor. Nu ber bangolfklubben kommunen om hjälp. Samtidigt vet de inte om de har en plats i Stadsparken i framtiden.

Inke Nilsson och Arne Tholander från Västerviks bangolfklubb. Varje år spelar tusentals besökare bangolf - eller minigolf - i stadsparken. Klubben ber nu kommunen om finansieringshjälp till nya banor.

Inke Nilsson och Arne Tholander från Västerviks bangolfklubb. Varje år spelar tusentals besökare bangolf - eller minigolf - i stadsparken. Klubben ber nu kommunen om finansieringshjälp till nya banor.

Foto: Martina Gradian

Västervik2023-03-14 06:00

Att banorna lyser grönt en gråslaskig förmiddag i mars beror på att klubbens medlemmar skrubbat rent dem. Det krävs många timmar manuellt arbete för att hålla banorna i skick. Inne i klubbhuset ligger diverse hinder på tork, som målats om och ska torka innan säsongen börjar 29 april.

Arne Tholander, ordförande i klubben, var med när golfanläggningen byggdes i början av 1980-talet.

undefined
Arne Tholander har varit med i klubben sedan den bildades i början på 1980-talet.

– Dagens banor har stått här sedan 1996 ungefär. För tio år sedan bytte vi den gröna filten på allihop, berättar han, och fortsätter:

– Men de är slitna. Stommarna börjar bli dåliga, underlaget som filten ligger på börjar bukta. Förra året bytte vi ut plankor på sidorna till spånskivor. 

Att banorna börjar närma sig 30 år är anledningen att klubben nu ber kommunen om finansieringshjälp till nya banor. 

– De nya banorna är i cement och i princip underhållsfria. 

undefined
"Banorna är slitna. Stommarna börjar bli dåliga, underlaget som filten ligger på börjar bukta.Men de är slitna. Stommarna börjar bli dåliga, underlaget som filten ligger på börjar bukta", berättar Arne Tholander.

18 nya banor kostar 835 000 kronor. Klubben vill också bredda marken kring banorna så att det går att komma fram med rullstol. Det väntas kosta 200 000 kronor. Sparbanksstiftelsen har ställt sig positiva till att bidra, och oaktat om de får kommunens hjälp eller inte så kommer de kunna byta ut 8 banor. 

undefined
Banorna i stadsparken måste underhållas: virke blir gammalt och behöver bytas, och färg behöver förbättras - som här. Men de nya banorna som klubben spanat in består av cement, och är nästintill underhållsfria.

Hur viktig är anläggningen? 

– För klubben är den ju grunden för vår existens, det är tack vare allmänheten vi går runt. Och vi får alltid beröm, trots att banorna är gamla, berättar Arne. 

Och för staden? 

– Vi har fått höra av kommunen att det är bra att vi finns här. Folk lockas hit och det blir tryggare när det är aktivitet i parken. 

Biljettförsäljningen drog in 200 000 kronor förra året. Det innebär att 10 000 barn, eller 5 000 vuxna, spelade 2022.

undefined
Arne Tholander har varit med i klubben sedan den bildades i början på 1980-talet.
undefined
Inke Nilsson visar hur det går till när ett proffs spelar. Klubben har bett kommunen om finansieringshjälp för att byta ut de gamla slitna banorna.

Varje år tar klubben emot unga sommarjobbare, de säljer glass och kaffe, har tänkt arrangera företagsmästerskap och vill i år anordna ”prova på”-dagar där man kan lära sig sportens regler.

– Vet du att det finns över 2 000 variationer på bollar? Frågar Inke Nilsson, sekreterare. 

Samtidigt ska en ny detaljplan för stadsparken tas fram, och klubben har inte hört något om framtidsplanerna. Klubben undrar nu om de har en plats i parken i framtiden. 

– Vi har inget emot att till exempel flytta klubbstugan med bollutlämningen längre ner mot parken, men vi måste ju veta, för att kunna placera banorna i en logisk ordning, säger Inke. 

undefined
Vad står det på pokalen till höger, om inte "årets klubb"?
undefined
På den här banan är klubben i full färd med renovering. Helst av allt vill de byta ut banorna mot nya, underhållsfria.
undefined
Klubben har bytt ut trasiga plankor på sidorna om banorna mot spånskivor.
undefined
Inke Nilsson och Arne Tholander från Västerviks bangolfklubb har bett kommunen om finansieringshjälp för att byta ut de gamla slitna banorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!