Nittio procent av eleverna läser vidare eller arbetar

Nittio procent av eleverna som gick ut Gamleby folkhögskola i våras studerar vidare eller har fått jobb.

Johan Lundin vid en modevisning på folkhögskolan. Nu studerar han textil och kläder i Göteborg.Arkivfoto: Anders Jacobsson

Johan Lundin vid en modevisning på folkhögskolan. Nu studerar han textil och kläder i Göteborg.Arkivfoto: Anders Jacobsson

Foto: Anders Jacobsson

Västervik2011-12-10 00:00

Det visar en undersökning som folkhögskolan gjort. Av 108 tillfrågade svarade 85.

De allra flesta studerar vidare på folkhögskola, högskola eller hos andra utbildningsanordnare. En ganska stor del har fått jobb. De som söker arbete eller sysslar med "annat" är runt tio procent.

- Det är första gången vi gjort en så omfattande undersökning, säger Eva Grenfeldt, Gamleby folkhögskola. Vi är mycket nöjda med resultatet och det är roligt att så många svarat på vår enkät.

- Att så många fått jobb eller läser vidare på så många olika utbildningar och i olika skolformer tolkar vi som att de fått en bra grund på Gamleby folkhögskola.

Eva Grenfeldt har också fått veta att långt ifrån alla av de som inte svarat är arbetssökande.

- En hel del av dem svarade faktiskt, men efter att jag gjort sammanställningen och de kom alltså inte med i undersökningen. Flera av dem studerar eller arbetar, så det faktiska resultatet är glädjande nog ännu bättre än det reslutat som vi redovisar.

Ett axplock bland alla svar visar vad som hänt eleverna efter Gamleby folkhögskola:

Allmän linje:
Malin Hartzell studerar foto på Viebäcks folkhögskola, Sofia Nilsson studerar journalistisk på Ålsta folkhögskola, Simon Lemontzis arbetar på Skansen i Stockholm.

Naturvetenskapligt basår:
Daniel Boström studerar genusvetenskap på Karlstads universitet, Hanna Holmberg studerar miljö- och hälsoskydd på Högskolan i Halmstad, Joakim Nguyen studerar till civilingenjör på Luleå tekniska universitet.

Läs och skrivlinje:
Sarah Johannesson arbetar på Ostkustens hemtjänst i Västervik, Marika Lidholm arbetar på förskola i Stockholm.

Gestaltande fotografi:
Kajsa Juslin studerar till fotograf på YH i Göteborg, Maria Lepistö studerar på konsthögskolan Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam, Marcus Nyberg frilansar som fotograf i USA.

Textil design grund:
Caroline Eriksson studerar vävning på Sätergläntan, Lina Jonasson studerar på Pop & rock-linje i Nyköping, Sofi Landerdahl studerar till förskollärare på Campus Västervik.

Textil design sömnad:
Sara Hansson studerar på Modeakademin vid Mora folkhögskola, Johan Lundin studerar Textil kläder och form vid Göteborgs universitet, Fanny Åhrman studerar som skräddarlärling på YH i Borås.

Visskolan:
Jimmy bäckman studerar till behandlingsassistent på Örebro universitet, August Erixon studerar till socionom på Göteborgs universitet.

Skillnaden mellan universitetet och högskola
Folkhögskolan ger inte några akademiska högskolepoäng. På vissa av folkhögskolornas kurser studerar man dock på eftergymnasial nivå och då ställs samma förkunskapskrav som för högskolans kurser, det vill säga grundläggande behörighet för högskolestudier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om