Ninna prisas för arbete med dementa

Ninna Lundgren har arbetat på äldreboendet Ekhamra i Överum i 32 år och sedan 1991 arbetar hon med dementa. Nu är hon en av sex i hela Sverige som utsetts till årets vårdbiträde.

Årets vårdbiträde. Ninna Lundgren, undersköterska på äldreboendet Ekhamra i Överum har, tillsammans med fem andra undersköterskor och vårdbiträden från hela landet, blivit utsedd till årets vårdbiträde.Foto: Elin Lundholm

Årets vårdbiträde. Ninna Lundgren, undersköterska på äldreboendet Ekhamra i Överum har, tillsammans med fem andra undersköterskor och vårdbiträden från hela landet, blivit utsedd till årets vårdbiträde.Foto: Elin Lundholm

Foto:

Västervik2007-08-02 00:25
Varje år väljer stiftelsen Klockargårdsfonden ut sex vårdbiträden eller undersköterskor inom demensvården för utmärkelsen årets vårdbiträde. I år går ett av prisen till Överumssköterskan Ninna Lundgren, som nominerades till priset av en anhörig till en patient.
- Hon får priset för att hon alltid är glad, lyssnar och är lyhörd, både för de demenssjuka och deras anhöriga, säger Stina-Clara Hjulström, initiativtagare till Klockargårdsfonden.
Ninna själv är förstås glad för utmärkelsen, men hon tycker det känns lite konstigt att ta emot priset ensam.
- Vi är ju ett helt arbetslag och det här är egentligen gruppens pris tycker jag. Det är ett krävande jobb och för att det ska fungera måste hela gruppen fungera bra tillsammans, säger hon.
- Men det känns bra för det bekräftar ju att vi gör ett skapligt jobb.

Det är egentligen inte utmärkelsen i sig som hon är mest tacksam för, årets vårdbiträden får ett silverhalsband och ett diplom.
- Det roligaste tycker jag är att få åka på Klockargårdskonferensen, säger Ninna.
Konferensen äger rum i Borgholm på Öland den sista helgen i augusti varje år och deltagarna är undersköterskor och vårdbiträden från hela landet. Konferensen är till för de som arbetar allra närmast de dementa inom sjukvården.
- Förr om åren åkte två från varje enhet i Västervik dit för att gå på föreläsningar och seminarier, men det har kommunen inte råd med längre, säger Ninna.
Därför önskar hon att hela arbetslaget skulle få åka.
- Tyvärr satsas det inte lika mycket på vidareutbildning längre. När jag började fick vi ofta åka på kurser och hade erfarenhetsutbyten med andra.

Ninna trivs med sitt jobb och tycker fortfarande det är roligt, även om det ofta är svårt. Att arbeta med demenssjuka innebär att man ständigt måste finnas till hands och hjälpa de boende med varje liten del av deras liv.
För att de de gamla meningsfulla dagar ordnar Ninna och hennes arbetslag promenader utomhus och plockar blommor, lagar mat och spelar spel.
- Det är inte så märkvärdigt det vi gör, men man måste vara flexibel och känna efter vad som passar just den här dagen. Ibland kan det räcka med att bara finnas där så att de har någon att prata med, säger Ninna.

Ninnas arbetskamrat Gunilla Andersson har även hon varit med sedan starten på demensverksamheten 1991 och hon tycker att Ninna förtjänar utmärkelsen.
- Hon bryr sig om alla, även anhöriga och personal. Vet hon att någon av oss i gruppen har haft det extra tufft så ringer hon upp och frågar hur man mår. Alla i gruppen är bra på olika saker, men Ninna har verkligen fått talets gåva och har lätt för att tala med de anhöriga, säger Gunilla.

Att arbeta med demenssjuka är inte riktigt som annan sjukvård. Det innebär att se de människor man har hand om ständigt bli sämre och sämre. Ninna upplever också att dementa numera är kvar längre i hemmet innan de får plats på ett boende. Därför är de ofta redan ganska långt gångna i sin sjukdom innan de kommer dit och det gör att arbetet med dem blir tyngre.
- För att orka gäller det att kunna koppla av arbetet på fritiden och ägna sig åt annat, säger Ninna.
Själv tillbringar hon tid med sin familj, promenerar i naturen och läser böcker. Vanliga saker, men också nödvändiga.
- Ibland säger någon att vi gör ett fantastiskt jobb, men vi tänker själva inte i de banorna. Tvärtom känner man sig ofta otillräcklig och önskar att man kunde göra mer, säger Ninni Lundgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om