Nilsson (S) om historiska valet: "Oerhört glädjande"

På onsdagskvällen var Dan Nilsson (S) besviken. Efter en dag som först bjöd på ett historiskt val, men bara timmar senare ledde till statsministerns entledigande.

"Oerhört glädjande", säger Dan Nilsson (S), om Magdalena Anderssons utnämning till statsminister.

"Oerhört glädjande", säger Dan Nilsson (S), om Magdalena Anderssons utnämning till statsminister.

Foto: Karin Hertz/Arkiv

Västervik2021-11-24 10:21

När vi talade med Dan Nilsson var tongångarna uppåt. Hans partikamrat Magdalena Andersson hade valts till Sveriges första kvinnliga statsminister:

– Nu får vi andas och ta in stunden. Det var verkligen på tiden, säger Dan Nilsson.

Han trodde att valet av Magdalena Andersson var bra både för det egna partiet och för landet i stort.

– Hon är en skicklig och kompetent politiker, och framför allt väldigt tydlig. Jag tror det behövs en tydlighet i politiken i dag.

Vet väljarna vem hon är, eller är hon en av de mer anonyma politikerna?

– Hon har haft den mest framträdande rollen, efter statsministern, förutom nu under pandemin, så jag tror nog folk har koll på vem hon är, säger Nilsson (S).

Han trycker på hennes mångåriga erfarenhet från den utsatta posten som finansminister som en värdefull egenskap.

Resten av dagen gick inte Magdalena Anderssons och Socialdemokraternas väg. Vid budgetomröstningen mitt på dagen meddelade Centerpartiet att partiet inte kommer stödja regeringens budgetförslag, utan i stället rösta för sin egen budget. Det banade väg för M, KD och SD:s budgetförslag. 

Sedan fortsatte dominobrickorna fall under dagen. Miljöpartiet var tydligt missnöjd med den budget som röstats igenom, och meddelade på eftermiddagen att man lämnar regeringen.

Därmed krympte underlaget för Magdalena Anderssons regeringen, och bara timmar efter att hon valts till statsminister fick hon be om entledigande.

När vi når Dan Nilsson vid 18-tiden låter han uppgiven.

– Jag är besviken, men tyvärr inte helt överraskad.

Han vill inte peka ut något enskilt parti. Däremot är han kritisk till den budget som röstats igenom tidigare under dagen, och de som gjort budgeten möjlig.

Var är han missnöjd med i budgeten?

– Det känns lite som ett hafsverk. Men av det jag kunnat utläsa hittills så verkar det bli en hel del stora förändringar.

Bland annat finns ett förslag om att ta bort investeringsstödet för bostadsbyggande.

– Det är något som får en direkt konsekvens för Västervik. De planer vi har på att bygga ungdomsbostäder kommer vi förmodligen behöva skjuta på, eller lägga ner, om det går igenom, säger Nilsson.

– Dessutom vill de lägga på den så kallade funkisskatten, en straffskatt för personer med funktionsnedsättning och det tycker jag känns för jävligt, rent ut sagt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!