Nej till satsningar mot arbetslösheten i Västervik
Regeringen säger nej till Västerviks kommuns begäran att få bli pilotkommun i arbetet med att sänka ungdomsarbetslösheten. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) har nu svarat på de skrivelser kommunen lämnade in i våras.
Med anledning av detta diskuterade kommunstyrelsen i våras flera lösningar på problemet. Två miljoner kronor avsattes till så kallade spårutbildningar - en arbetsmarknadsinsats som Västervik är ensam om där arbetslösa ungdomar väljer ett av fyra spår med en särskild inriktning och både sätter sig i skolbänken och gör praktik ute på arbetsplatser.
I slutet av april besökte kommunalrådet Harald Hjalmarsson (m), Anita Bohman (s) och kommunchefen Conny Jansson näringsdepartementet och den då ansvariga ministern Hans Karlsson (s) för att diskutera frågan och få regeringen att göra Västervik till en pilotkommun i arbetet med nya satsningar mot ungdomsarbetslösheten.
Med sig hade de två skrivelser - en där man beskrev det kärva läget i kommunen och en där kommunen kom med förslag om vad man kan göra för att få bukt med den höga arbetslösheten. Bland förslagen som presenterades fanns en lärlingsutbildning med yrkesexamen på gymnasiet, sänkta arbetsgivaravgifter för dem som anställer ungdomar och skattelättnader för hyresvärdar som hyr ut till ungdomar.
Några löften gavs aldrig av Hans Karlsson, men den socialdemokratiska regeringen lovade att titta på förslagen.
Men sedan dess har den politiska färgen skiftat i regeringskansliet. Ärendet har hamnat på den nytillträdda borgerliga regeringens bord. Och nu meddelar näringsministern Sven Otto Littorin (m) att man avslår kommunens begäran.
- Tre av punkterna vill regeringen i stället införa på det nationella planet. Det handlar om sänkta arbetsgivaravgifter, lärlingsutbildningar och skattelättnader på hyresmarknaden. Därför anser man inte att frågan bara rör Västervik och det finns inte längre någon mening med att göra Västervik till försökskommun, säger Harald Hjalmarsson i en kommentar.
Han fortsätter:
- Däremot är vi besvikna över att man inte vill satsa på spårutbildningarna. Jag har pratat med Sven Otto och sagt att det kunde vara av intresse för regeringen att följa vad som händer i Västervik.
Någon större konsekvens får dock inte beskedet i dagsläget. Spårutbildningarna är redan i gång, med finansiering från kommunen, arbetsförmedlingen och EU.
72 arbetslösa ungdomar deltar just nu i något av de fyra spåren, med inriktning på besöksnäringen, den marina tillverkningsindustrin, skola och barnomsorg eller omvårdnad. Enligt planerna ska satsningen pågå till slutet av 2007.
Däremot gör det negativa beskedet från regeringen att en planerad utökning inte längre är aktuell.
- Att vi inte får pengar från regeringen får ingen skillnad för dem som redan går utbildningen, men däremot kan vi nu inte införa ytterligare spår som vi planerat, säger Claes Pierrou, ansvarig för utbildningen på Högskolecentrum i Västervik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!