Nedläggningsplan drabbar Västervik

Västerviksanstalten ska vara nerlagd 2006.

Kriminalvårdsanstalten i Västervik är gammal och ska enligt Kriminalvårdsstyrelsen vara nedlagd till 2006. Foto: MARCUS ERIKSSON

Kriminalvårdsanstalten i Västervik är gammal och ska enligt Kriminalvårdsstyrelsen vara nedlagd till 2006. Foto: MARCUS ERIKSSON

Foto:

Västervik2003-07-29 06:00
Lars Berggren, kriminalvårdschef för anstalterna i Västervik och Kalmar är kritisk till Kriminalvårdsstyrelsens besparingsförslag.
- Jag tycker att man utgår från felaktiga premisser när man utgår från att äldre anstalter är dyrare. Dygnskostnaden är billigare på gamla anstalter generellt av dem jag känner till. Det kanske rör sig om 500-600 kronor per intagen och dygn.
Anledningen är att de äldre anstalterna har mindre personal och har billigare hyror eftersom ytorna är mindre.
- Man måste inse att de gamla anstalterna har en bortre parentes, men jag tycker inte att den är nådd.
De anstalter som anses för gamla och dyra är de som byggdes på 1800-talet. Dit hör Västervik, Kalmar, Norrköping, Karlskrona, Kristianstad och Kirsebergsanstalten i Malmö. Man räknar med att anstalterna i Västervik och Norrköping kommer att vara nerlagda 2006.
- Den här frågan har aktualiserats i det nya stora paketet där kriminalvården ska finansiera de nya paviljongerna på de stora anstalterna och det gör man så här.
När planen är helt genomförd kommer det inte att finnas några fängelser i hela Kalmar Kronobergs och Blekinge län. De anstalter som kommer att ligga närmast Västervik då är Roxtuna i Linköping, Skänningeanstalten och Skenäs på Vikbolandet.
- Jag tycker att det finns anledning att låta de gamla anstalterna vara kvar ett antal år och att se på möjligheten att etablera nytt i sydöstra Sverige.
Färre och större anstalter kan innebära många problem för kriminalvården, menar Lars Berggren. Vård och rehabilitering kommer att hamna i skymundan.
- De intagna kommer att föras över till andra anstalter och det blir längre till bostadsorten och svårare frisläppningsplanering.
Kontakten med anhöriga kommer att försvåras liksom frivårdspersonalens arbete. Frivårdspersonalen har tidigare hållit en nära kontakt med de fångar som snart ska släppas fria, men med längre avstånd kommer den kontakten att bli lidande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om