"Nedläggningen var Sodexos initiativ"

När städjätten Sodexo fick klagomål på städningen hos Västerviks kommun valde man en drastisk lösning. Man sade upp avtalet med kommunen. Följden: 20 personer har varslats.

Kastade in handduken. Sodexo fick inte lönsamhet i verksamheten i Västervik, utan sade själva upp avtalet med kommunen.

Kastade in handduken. Sodexo fick inte lönsamhet i verksamheten i Västervik, utan sade själva upp avtalet med kommunen.

Foto: Arkivbild: Ola Axman

Västervik2017-03-09 16:07

Det var i gårdagens VT som vi berättade om att 20 av 23 av Sodexos anställda i Västervik varslats om uppsägning.

– Våra avtal med Bostadsbolaget och Västerviks kommun går ut i augusti. De är de mest personalkrävande avtalen, och står för 95 procent av vår städverksamhet, sade Henrik Virro, distriktschef på Sodexo.

Han berättar att bolaget under en tid haft det motigt i Västervik.

Läs mer: 20 riskerar att förlora sina jobb

Leif Johansson, chef för den inköpscentral som servar kommunerna i norra Kalmar län, berättar att Västerviks kommun under en tid haft synpunkter på hur Sodexo uppfyller avtalet. Däremot sade kommunen inte upp avtalet:

– Häromdagen skulle vi träffas ute på ett av objekten för att diskutera vissa frågor kring städningen.

På plats kom Sodexo med det överraskande beskedet – man sade upp avtalet med kommunen.

– Initiativet kom helt och hållet från deras sida. Det kom som en blixt från klar himmel för oss, säger Leif Johansson.

Enligt Henrik Virro, distrikschef på Sodexo, berodde det överraskande beslutet på att bolaget har haft svårt att få lönsamhet i uppdragen från kommunen. Det blev dyrare än vad bolaget räknat med att leva upp till avtalet.

Sodexo hör till en jättarna i branschen och har rimligen stor erfarenhet av att bedöma hur arbetskrävande objekt är. Vad var det som gjorde att man misslyckades i Västervik?

– Vi hade två objekt i Västervik. I norra staden och södra staden, men inget mitt i. Det gjorde att det blev mycket transporter och svårt att få ihop verksamheten, säger Henrik Virro.

Beslutet får ju stora konsekvenser för personalen. Var det ett svårt beslut att ta?

– Ja, vi har haft en bra personalgrupp här. Vi har haft problem med lönsamheten en längre tid. Hade det inte varit ett svårt beslut hade vi tagit det tidigare.

Ursprungligen drev kommunen sin egen lokalvård. När den lades ut på entreprenad fick de företag som vann anbuden ta över personal från kommunen. Enligt den information som VT har fått kan personalen inte räkna med företräde när städverksamheten går från en privat entreprenör till en annan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!