Bakom konferensen ligger Kalmarsundskommissionen vars ordförande, för detta miljöministern Olof Johansson, också är på plats på Lysingsbadet. Enligt kommissionen står Västerviks kommun som ett gott exempel på lyckade vattenmiljöarbeten och det är därför man valt att lägga mötet här.
Problemen är många. Vad det beror på verkar man också överens om. Emil Rydin från Baltic 2020, ett privatfinansierat projekt, påtalar problem med djurgårdars utsläpp i havet och hur det påverkar fisken. Den förökar sig inte som den ska och innehåller i många fall höga halter av skadliga ämnen. Baltic 2020 har nu hittat vikar i skärgården som påminner om Östersjöns ekosystem och där ska man göra insatser för att senare se vilka av dessa som kan "skalas upp" för att passa större vattenmassor.
Internationellt samarbete är också viktigt och Anna Carnelius berättar om "Momentprojektet" som har täta kontakter med bland andra Polen och Kaliningrad. Där rinner avfall på många ställen direkt ut i havet, ibland bara med ett galler som rening.
På konferensen står många punkter på dagsordningen. En av dessa är kommunens egna projekt "Starthjälp" som under flera år har arbetat för att minska direkta utlopp från kustnära boenden genom att ge just starthjälp till gemensamma avlopp. Vass- och musselprojekt som genomförs kommer också redovisas av Dennis Wiström, kommunens projektledare.