Nätverk ger hjälp och information
Foto: ANDERS STEINER Andrei Kuryatnikov är i Västervik för att besöka bland annat fängelset och kvinnokliniken. Själv är han chefsläkare på kvinnofängelset i den vitryska staden Gomel och tycker att ett utbyte mellan Sverige och Vitryssland skulle ge båda länderna mycket.
Foto:
En av besökarna var Andrei Kuryatnikov som är chefsläkare vid kvinnofängelset i staden Gomel som ligger i södra Vitryssland. (Det är bland annat till Gomel som hjälpsändningarna från biståndsgruppen i Marieborgskyrkan går.)
Under dagen har han besökt anstalten i Västervik och gynekologkliniken på Västerviks sjukhus.
Kvinnofängelset i Gomel är avsett för 1.350 fångar, men just nu sitter det 2.000 där. Förra året var det ännu värre med upp till 3.000 fångar. Andrei Kuryatnikov betonar ändå att alla fångarna har någonstans att sova och slipper att ligga på golvet.
? Just nu har vi problem i fängelserna i republiken med hur man ska placera dem som insjuknar i aids, berättar han.
Hiv och aids är mycket utbrett, särskilt bland sprutnarkomaner och Andrei Kuryatnikov beskriver det som en ond cirkel. Narkomanerna smittas av hiv för att sedan hamna i fängelse för sin hantering av narkotika. När de kommer ut ur fängelset börjar de att missbruka igen och blir fängslade. Hela tiden blir de sjukare och sjukare.
? De flesta av de hiv-positiva sitter i fängelse och är inte inne i sjukvårdssystemet. Vi måste ta hand om dem och vårda dem, det är ett stort problem i alla fängelser.
Andrei Kuryatnikov vill knyta kontakter i Sverige för att kunna arbeta emot hiv och aids. Kanske kan det leda till olika konferenser där frågan tas upp. Han vill också hitta antibiotika för att kunna bekämpa tuberkulos som också är ett stort problem i Vitryssland.
? Vi samarbetar redan med Åke Nilsson i Baptistkyrkan i Oskarshamn och han skickar läkemedel, vitaminer, barnmat, kläder och så vidare.
Men det är inte bara Sverige som kan bidra med hjälp till Vitryssland utan det kan också komma hjälp i andra riktningen. Andrei Kuryatnikov skulle vilja att det på samma vis som det finns vänorter också skulle finnas vänanstalter.
? Om vi skulle lyckas att hitta sådana skulle det hjälpa oss att lösa många problem.
Genom utbyte skulle personal från fängelser i Vitryssland få lära sig om svenska fängelser och man skulle också kunna samarbeta om att rehabilitera fångarna till samhället och utbyta information.
? I Sverige finns mycket information om infektionssjukdomar, men vi kunde ge mer information om hiv eftersom vi har mer erfarenhet av problemet. Jag har besökt fängelset i Västervik i.dag och där finns 41 platser och inga hiv-positiva. Och det sitter mest unga människor där, men det finns ingen information om sådana sjukdomar alls. Vi skulle kunna bidra med information på det området.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!