Samtliga kvinnor i Sverige mellan 40 och 74 års ålder kallas till regelbunden mammografiscreening för att så tidigt som möjligt kunna upptäcka bröstcancer. Men alla dyker inte upp till undersökningen. I Kalmar var deltagandet cirka 80 procent under 2022. En femtedel av kvinnorna som erbjöds screeningen dök alltså aldrig upp.
Siffrorna specifikt för Västervik ligger på ungefär samma nivå: I juni i år infann sig 83 procent av de kallade.
Orsakerna bakom att man väljer att avstå varierar. Men Robin Hamrin, chef för mammografienheten i Kalmar, har en någorlunda klar bild över vad som brukar ligga bakom:
– Somliga är rädda för att få veta resultatet av undersökningen och lever hellre i ovisshet. Andra upplever att själva undersökningen är så utlämnande att man väljer att avstå av den anledningen.
– Och så finns det en grupp som generellt undviker sjukhus och vårdmiljöer – det är en grupp som inte heller kommer på mammografiscreeningen.
Tyvärr finns det också människor med funktionsvariationer som väljer att inte utföra undersökningen, trots att den kan anpassas, förklarar Hamrin.
– De tycker att det är för stort besvär.
Hamrin förklarar att man som regel inte frågar varför man väljer att avboka en tid eller varför man tidigare inte deltagit, eftersom undersökningen är frivillig. Men enkätstudier som genomförts ger ändå en bild av vad som ligger bakom.
Han berättar vidare att deltagandet de senaste åren legat stabilt på cirka 80–84 procent, med en liten nedgång under pandemin.