Allt började med att Lina från Jämtland ville göra något mer praktiskt innan hon började läkarlinjen efter gymnasiet. Hon bestämde sig för att söka textillinjen på Åredalens folkhögskola.
– Jag blev väldigt förvånad när de ringde upp mig och berättade att jag hade kommit in på deras fjäll- och friluftslinje. Jag hade tydligen klickat i fel ruta.
Lina valde att gå utbildningen trots att hon inte hade några direkta erfarenheter av friluftsliv. Men det här visade sig vara Linas grej och hon gick ett tredje år med samma inriktning på Lofotens folkhögskola. I dag har hon många långturer i bagaget, bland annat pilgrimsvandringen Camino de Santiago i Spanien. Att paddla runt Sveriges kust gör Lina för tredje gången.
– Jag tycker det är konstigt att inte fler gör det här. I år är vi tre som startat.
VT har tagit reda på att Lina är själv i år, än så länge. De andra två har brutit resan av olika anledningar.
Hur mycket planering behövs för att genomföra det här?
– Första turen googlade jag massor och hittade bra info och bra kontakter. Nu bestämde jag mig två veckor innan start och jag har faktiskt inte suttit i en kajak på fem år. Men jag har så mycket rutin och även många bra kontakter.
Viktigast är att basbehoven är tillfredsställda, man är torr, mätt och har vatten att dricka.
Det låter enkelt när Lina berättar men första gången hon paddlade Havspaddlarnas blå band, kuststräckan mellan gamla Svinesundsbron till Haparanda hade hon bara paddlat kajak cirka 15 gånger.
– Det som hindrar människor är väl deras föreställning om att det ska vara svårt.
Det var 2015 och hon kom på ”trippelbandet” – hennes egna utmaning av tre befintliga friluftssträckor. Hon inledde med vita band på skidor, Treriksröset till Grövelsjön. Därefter var det dags för blå bandet och det sista bandet, det gröna, genomfördes med vandring från Grövelsjön till Treriksröset. Hela sträckan är mer än 530 mil och allt avverkades samma år.
– Jag började och avslutade med norrsken och fick njuta av vinter, sommar och början till höst.
Det året utsågs Lina till utmärkelsen "Årets äventyrare", en titel hon också knep 2020.
–Jag anpassar det vanliga livet utifrån fritidslivet. Människorna och naturen längs vägen är det som gör turen och tillägger:
– Medföljare får man inte ha men jag träffar människor överallt, går iland ett par gånger om dagen. Inga störningsmoment, jag blir mer öppen.