Äventyraren Lina passerar Västerviks skärgård igen

Slumpen ledde Lina Hallebratt rätt i livet. Ett felklick blev starten på äventyrsdrömmen.

Lina Hallebratt har knappt fått upp kajaken på land vid Stora Askö utanför Loftahammar, förrän hon börjar berätta om sina äventyr. "Jag bara pratar på. Jag har inte hunnit prata med någon än idag."

Lina Hallebratt har knappt fått upp kajaken på land vid Stora Askö utanför Loftahammar, förrän hon börjar berätta om sina äventyr. "Jag bara pratar på. Jag har inte hunnit prata med någon än idag."

Foto: Magdalena Borgemo

Västervik2024-07-08 20:00

Allt började med att Lina från Jämtland ville göra något mer praktiskt innan hon började läkarlinjen efter gymnasiet. Hon bestämde sig för att söka textillinjen på Åredalens folkhögskola.

– Jag blev väldigt förvånad när de ringde upp mig och berättade att jag hade kommit in på deras fjäll- och friluftslinje. Jag hade tydligen klickat i fel ruta. 

Lina valde att gå utbildningen trots att hon inte hade några direkta erfarenheter av friluftsliv. Men det här visade sig vara Linas grej och hon gick ett tredje år med samma inriktning på Lofotens folkhögskola. I dag har hon många långturer i bagaget, bland annat pilgrimsvandringen Camino de Santiago i Spanien. Att paddla runt Sveriges kust gör Lina för tredje gången. 

– Jag tycker det är konstigt att inte fler gör det här. I år är vi tre som startat. 

VT har tagit reda på att Lina är själv i år, än så länge. De andra två har brutit resan av olika anledningar.

Hur mycket planering behövs för att genomföra det här?

– Första turen googlade jag massor och hittade bra info och bra kontakter.  Nu bestämde jag mig två veckor innan start och jag har faktiskt inte suttit i en kajak på fem år. Men jag har så mycket rutin och även många bra kontakter. 

Viktigast är att basbehoven är tillfredsställda, man är torr, mätt och har vatten att dricka.

Det låter enkelt när Lina berättar men första gången hon paddlade Havspaddlarnas blå band, kuststräckan mellan gamla Svinesundsbron till Haparanda hade hon bara paddlat kajak cirka 15 gånger.

– Det som hindrar människor är väl deras föreställning om att det ska vara svårt.  

undefined
Lina Hallebratt har knappt fått upp kajaken på land vid Stora Askö utanför Loftahammar, förrän hon börjar berätta om sina äventyr. "Jag bara pratar på. Jag har inte hunnit prata med någon än idag."
undefined
I kajaken finns allt Lina behöver. Där fram förvaras tält, sovsäck, kök, dagens lunch. Där bak finns övrig mat, sjökort, kläder och elektronikprylar. Fyra powerbanks som laddas då och då. Mobilen används framför allt till ljudböcker och navigering.
undefined
Det verkar gå smidigt att lägga till med kajak. Lina har slängt i som ett litet ankare bak och nu ska den bara dras upp lite på land. I dag är det dag 25, Lina har varit ute i tre och en halv vecka. 110 mil paddlade och 130 mil kvar till slutdestinationen i Haparanda.

Det var 2015 och hon kom på ”trippelbandet” – hennes egna utmaning av tre befintliga friluftssträckor. Hon inledde med vita band på skidor, Treriksröset till Grövelsjön. Därefter var det dags för blå bandet och det sista bandet, det gröna, genomfördes med vandring från Grövelsjön till Treriksröset. Hela sträckan är mer än 530 mil och allt avverkades samma år.

– Jag började och avslutade med norrsken och fick njuta av vinter, sommar och början till höst. 

Det året utsågs Lina till utmärkelsen "Årets äventyrare", en titel hon också knep 2020.

–Jag anpassar det vanliga livet utifrån fritidslivet. Människorna och naturen längs vägen är det som gör turen och tillägger:

– Medföljare får man inte ha men jag träffar människor överallt, går iland ett par gånger om dagen. Inga störningsmoment, jag blir mer öppen. 

Havspaddlarnas Blå Band

Lägsta ålder vid start är 18 år.

Startpunkt: Gamla Svinesunds landfäste på svenska sidan.

Målpunkt: Torneälvens utlopp på svenska sidan, strax söder om Haparanda. Färden avslutas med handpåläggning på nämnda röse.

Paddlaren ska snarast efter start via samtal eller SMS avisera verkligt startdatum. Mobilnummer meddelas vid startanmälan.

Avbruten färd ska meddelas via SMS eller telefonsamtal.

Målgångsanmälan ska göras via e-post eller brev senast en vecka efter målgången. 

Färden ska ske i enmans havskajak, ej surfski eller liknande.

All utrustning jämte proviant, ska medföras ombord av paddlaren själv. Byte av kajak är ej tillåtet, ej heller organiserad följebilssupport.

Skulle kajak bli stulen under färd får dock ny kajak anskaffas med hjälp utifrån.

Reparationer skall göras av paddlaren själv på plats.Skulle skador av sådan omfattning uppstå att paddlaren själv inte är kapabel att reparera dessa, återstår för paddlaren att bryta. 

Varje dagsetapp med lägerplats ska noga noteras och bokföras i medförd loggbok. Färden ska fullbordas inom ett och samma kalenderår.

Färden ska i sin helhet ske i havet utan att bära kajaken över landtungor. Paddlarens färd i havet ska kunna inritas/redovisas som ett sammanhängande streck i vatten från start till mål. Det är tillåtet att paddla alla slussfria kanaler.

För framdrivning av kajaken får endast paddel användas.

Paddlaren ska i efterhand redogöra för sin färd inför jury.

Alla som regelmässigt fullbordar paddlingen godkänns som erövrare av Havspaddlarnas Blå Band oavsett antal använda dagar. Samma paddlare kan erövra HBB flera gånger.

Om den minsta oklarhet om reglerna uppstår, fråga före start eller under färd. 

Andemeningen med reglerna för HBB är att paddlaren efter egen förmåga, egen navigering och med gott sjömanskap skall kunna fullfölja färden av egen kraft och föra sin farkost i hamn utan hjälp utifrån.

Källa: https://www.havspaddlarnasblaband.se/ 

Karta: Stora Askö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!