Nästan alla genomgår cellprovskontroll
Marie Oscarsson forskar i varför kvinnor väljer att inte göra gynekologisk cellprovskontroll. Hennes rön ger vid handen att bortfallet inte är så stort som VT tidigare rapporterat. Men fortfarande är det drygt tio procent av kvinnorna som inte tar provet.
Av 57 000 kvinnor är det 6 500 som inte genomgått kontrollen, det vill säga drygt 11 procent.
- Vi har väldigt hög täckning i Kalmar läns landsting. 88 procent tar prov och det är väldigt högt, säger Marie Oscarsson.
Tidigare uppgifter i VT har gjort gällande att det är så många som hälften av kvinnorna som kallas till cellprovskontroll som faller bort, men efter att ha genomfört sina intervjuer kan Marie Oscarsson konstatera att bilden är en annan.
- En del tar provet i andra landsting, en del har opererat bort sin livmoder och då ska de inte ta prov.
Det finns en uppfattning att kvinnor inte tar provet eftersom de har dålig ekonomi och ont om tid, men det finns många fler skäl till det.
- Många är rädda för gynekologiska undersökningar, men det är ofta en kombination av olika orsaker.
Marie Oscarsson skulle önska sig ett flexibelt system där det finns drop in-tider och är lättare att boka om tider. Det är också viktigt att det finns ett sätt att hantera dem som är rädda.
- En del är väldigt rädda. Kanske har de haft traumatiska upplevelser under en förlossning eller blivit hårdhänt undersökta. Och 16 procent av alla kvinnor har varit utsatta dör sexuella övergrepp.
Ett sätt att möta dessa kvinnor skulle vara en introduktion där de får komma på besök, se undersökningsstolen och bekanta sig med miljön utan att behöva genomgå en undersökning. Samtal innan den första undersökningen skulle lindra rädslan.
Marie Oscarsson tycker att vi ska se det som positivt att det ändå är nästan 90 procent av kvinnorna som genomgår cellprovskontroll.
- Vi ska alls inte tvinga någon att gå - jag förstår dem. Det här ska vara ett erbjudande.
Med uppmuntran till dem som är rädda kan andelen som genomgår kontrollen bli ännu högre. Det här är ändå en undersökning som på ett tidigt stadium kan upptäcka cellförändringar som kan leda till cancer.
- Det finns inga nackdelar med undersökningen. Förutom om en rädd kvinna kommer och den som tar emot inte inser att hon är rädd. Då kan den göra något som hon upplever som kränkande utan att vara medveten om det. Vi måste lära oss att bemöta dem, annars spär vi bara på det här.Fotnot: Marie Oscarsson hoppas på att få en artikel om sin studie publicerad i den internationella medicinska tidskriften Cancer Causes and Control. Studien genomför hon tillsammans med sina handledare Eva Benzein vid Högskolan i Kalmar och Barbro Wijma vid Hälsouniversitetet i Linköping.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!