I två av kommunens verksamheter har runt 95 procent av de anställda krigsplacerats på sina arbetsplatser. Det gäller Räddningstjänsten och Västervik Miljö och Energi.
– Det är jätteviktigt att vi kan fullgöra de livsviktiga uppgifter vi har, att undsätta människor i krissituationer, säger kommunens räddnings- och säkerhetschef, Joakim Jansson.
Han berättar att det är ett omfattande administrativt arbete att årligen se över detta.
– Vi tar en dialog med försvarsmakten när personer behöver flyttas över från tidigare krigsplacering, berättar Jansson.
Vid Räddningstjänsten arbetar cirka 130 personer och nästan samtliga är krigsplacerade där. Lika stor del av de 165 anställda vid Västervik Miljö och Energi krigsplacerade vid sina arbetsplatser.
Ytterligare ett antal av kommunens nyckelpersoner är och kommer att bli krigsplacerade.
Ett arbete pågår med att skapa en krigsorganisation och därefter bemanna den med nyckelpersoner med specifik kompetens.
– Vilka funktioner det gäller kan jag inte berätta, det är sekretessbelagt, förklarar kommunens säkerhetschef Andrea Brändström.
Siffror från Plikt- och prövningsverket visar att 25 procent av landets 290 kommuner har krigsplacerat personal, som inte behöver rycka in till militärtjänstgöring. Västervik är en av dem.
De av kommunens totalt 3293 anställda som inte är krigsplacerade vid sin arbetsplats ska vid höjd beredskap fullgöra på olika sätt i totalförsvaret.