På andra håll i landet har föräldrar, som inte litar på att myndigheternas riktlinjer för att dämpa smittspridningen är tillräckliga, försatt skolorna i ett dilemma. När föräldrarna håller hemma sina barn för att minska smittorisken kolliderar det med skolplikten.
Ewa Myhrén, grundskolechef i Västervik, säger att de senaste veckorna har närvaron i Västerviks skolor stigit.
– Jag skulle säga att den är runt 95 procent.
Läget var ett annat direkt efter den 17 mars då beslutet kom att gymnasier, vuxenutbildning och högskolor skulle gå över till distansundervisning.
– Då fick vi många frågor från oroliga föräldrar, säger Ewa Myhrén.
Hon säger inget om hur vanliga eller allvarliga problemen varit med elever som hållits hemma, men säger att det funnits fall där man haft en dialog med föräldrarna.
– Då har vi tagit hjälp av skolpsykolog och skolsköterskor. Lärare i modersmål har i vissa fall hjälpt till att förklara den svenska skolplikten, och elevernas rätt till undervisning.
Hon säger att dialogen fungerat bra.
Har det under de här månaderna uppstått problem, på grund av frånvaro, där skolan behöver genomföra åtgärder för att eleverna ska komma i fatt?
– Vi har försökt hitta lösningar, till exempel när elever stannat hemma på grund av lindriga symptom, där de kunnat jobba hemifrån. På högstadiet erbjuder vi som vanligt sommarskolor.
Enligt henne är det fler i år än tidigare år som anmält sig till sommarskola.