?Narkotikamissbrukare oftast kriminella?

Rickard och Andreas berättade om sina tidigare liv som drogberoende kriminella.

Foto: ANDERS LILJEGREN Rickard Pettersson, till vänster, och Andreas Bastos berättade på torsdagskvällen vid ett föredrag i Västervik om faran för att kriminalitet och missbruk blir till en livsstil. Båda var tidigare tungt belastade kriminella men har nu bestämt sig för att byta väg i livet. De gör det genom att arbeta inom den ideella organisationen KRIS – Kriminellas Revansch i samhället.

Foto: ANDERS LILJEGREN Rickard Pettersson, till vänster, och Andreas Bastos berättade på torsdagskvällen vid ett föredrag i Västervik om faran för att kriminalitet och missbruk blir till en livsstil. Båda var tidigare tungt belastade kriminella men har nu bestämt sig för att byta väg i livet. De gör det genom att arbeta inom den ideella organisationen KRIS – Kriminellas Revansch i samhället.

Foto:

Västervik2004-10-29 01:00
? Det är nästintill omöjligt att missbruka narkotika utan att vara kriminell. Att hela tiden skaffa knark är dyrt.
? När man väl fastnat i ett missbruk är det dessutom svårt att ta sig ur det. Det är lika långt ut ur skogen som in i den, förklarar Andreas Bastos, 27, från Stockholm.
Andreas och hans jämnårige kamrat Rickard Pettersson från Emmaboda var fram till helt nyligen tungt belastade brottslingar som båda avtjänat långa fängelsestraff för grova brott.

Andreas och Rickard, som nu beslutat att totalt bryta med sitt tidigare liv, föreläste på torsdagskvällen i IOGT-NTO-lokalen i Västervik under rubriken ?kriminalitet och missbruk som livsstil?.
De båda jobbar i.dag aktivt inom KRIS ? Kriminellas Revansch i Samhället. De åker runt på skolor, folkhögskolor samt till olika organisationer för ett genom sina berättelser utgöra varnande exempel.
De berättade utan omsvep om kriminellas tankemönster och om hur livet fullständigt
kollapsar när man börjar missbruka alkohol och narkotika.
? Jag har dömts för bland annat grova vapenbrott, efter att ha handlat med automatvapen, grov stöld samt misshandel. För detta har jag suttit i fängelse fyra gånger. Straffen har varit ett år, ett och ett halvt år, ett år och fyra månader samt det sista straffet på tre månader, säger Rickard som verkligen menar det sista och inte det senaste.

Rickard sitter fortfarande i fängelse rent formellt. Han har dock fått tillstånd att jobba inom den ideella organisationen KRIS, tillsammans med bland andra Andreas Bastos. När Rickard inte arbetar bor han i ett familjehem, där han får hjälp att slussas tillbaka ut i samhället.
? Arbetet på KRIS och boendet på ett familjehem är en fin kombination för mig. Allra viktigast är dock att få jobba inom KRIS, betonar Rickard Pettersson.
Andreas Bastos släpptes ut från ett längre fängelsestraff 2002, efter att ha dömts för grov misshandel och narkotikabrott. Först i somras gick hans kontraktsvård ut. Andreas, som har två barn, har varit drogfri i ett år nu.
? Jag har varit drogfri i exakt nio månader just i kväll, inflikar Rickard Pettersson.

KRIS är en förening med ett unikt sätt att stävja den ökande trenden vad gäller drogmissbruk och kriminellt leverne. Man vill vara en motpol till drog- och kriminalitetsromantiseringen.
? De här föreläsningarna blir samtidigt min egen behandling, säger Rickard.
? Varje gång jag hör mig själv berätta min historia för folk ökar insikten om hur vansinnigt jag egentligen har levt, säger Rickard som i likhet med Andreas är fast besluten att icke under några omständigheter återvända till sina tidigare liv.
? Nu jobbar vi hårt med att försöka få så många som möjligt att hålla sig undan från droger och kriminalitet. Även om vi lyckades rädda bara en person vore det värt arbetet.

Torsdagskvällens föreläsning i Västervik var mycket välbesökt. Bland åhörarna fanns människor i alla åldrar. Bland annat några unga flickor som i skolan just nu jobbar med ett projekt om droger.
Helt nyligen startades i Kalmar Unga-KRIS för ungdomar mellan 13 och 25 år, vilka är i riskzonen för att gå in i kriminalitet och drogmissbruk.
? Vi jobbar hårt för att försöka samla in pengar till den verksamheten. Egentligen är den en mycket bra investering. En fullt utvecklad missbrukare i det svenska samhället kostar 10.000 ? 30.000 kronor per dygn, påpekar Rickard och Andreas.
Torsdagskvällens arrangör i Västervik var studieförbundet NBV, med stöd av medel från Mobilisering mot narkotika.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om