Nära 100 "relationsdömda" i Västervik: "Inser problem"

Många män som dömts för våld mot kvinnor inser att de har problem först när de sitter på anstalt. På anstalten i Västervik finns 99 platser för män som dömts för brott i nära relation.

Martina Robertsson som arbetar som kriminalvårdsinspektör på anstalten i Västervik.

Martina Robertsson som arbetar som kriminalvårdsinspektör på anstalten i Västervik.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2020-12-22 08:00

Våld i hemmet

– Vår vision är att vi ska bryta den onda cirkeln. Vår ledstjärna är att kunna ge verktyg som gör att klienterna kan hitta andra sätt att agera på, säger Martina Robertsson som arbetar som kriminalvårdsinspektör på anstalten i Västervik.

Målet är att de som dömts inte ska återfalla i brott efter anstaltstiden.

Martina Robertsson berättar att de intagna ofta behöver fundera kring och komma fram till varför de har ett kontrollerande beteende och även fundera på vad de försöker uppnå med det beteendet. De kanske också behöver fundera på i vilka situationer de utövar våld eller beter sig kontrollerande. 

– Det gäller att hitta strategier för hur man ska agera om man blir svartsjuk eller kontrollerande igen. Men framför allt fundera på vad som ligger bakom ett visst beteende. Man kanske blir arg för att man är rädd för att bli lämnad, säger Martina Robertsson.

De intagna har möjlighet att gå individuellt utformade behandlingsprogram, eller program som genomförs tillsammans med andra. Under det behandlingsprogram som sker i grupp, diskuteras ämnen som ickevåld, icke hotfullt beteende, respektfullt partnerskap och ansvarsfullt föräldraskap.

– Alla kanske inte tycker att de har så mycket att jobba på, men när de börjar gå behandlingsprogrammet och får möjlighet att prata med andra intagna, då börjar många inse att de har en problematik. I grupp kan de bidra med mycket till varandra. Tanken är att de ska hitta positiva alternativ till våld och kontrollerande beteende, säger Martina Robertsson.

Förhoppningsvis inser den intagne att han kanske har ett beteende eller en problematik som kräver förändring, menar Martina Robertsson. 

– Vi kan ju aldrig tvinga någon att förändra sig, den förändringen måste komma inifrån. Vi vill hjälpa till och ge verktyg. Dels vill vi hjälpa till, så att klienten får insikt i vad han behöver jobba med, men sen vill vi också ge klienten de verktyg som han kan behöva för att jobba vidare med sig själv. 

Anstalten Västervik norra har totalt 255 platser och i ungefär tolv års tid har anstalten haft platser för intagna som dömts för relationsvåld. I dag finns 99 platser för män som dömts för brott i nära relation.

Enligt Martina Robertsson är det inte ovanligt att män som begår relationsvåld också har annan problematik.

– Det finns de som är intagna för annan brottslighet också. Det är inte alltid att man enbart är dömd för grov kvinnofridskränkning.

Hur vanligt är det att de intagna återfaller i brott?

– Det är en svår problematik och det är många som återfaller. Naturligtvis får vi tillbaka en del klienter, men vi ser ju naturligtvis att det finns personer som förändras och det är ju ändå det som vi måste jobba för. Men man kan aldrig säga att nu har du gått det här programmet och nu är du botad, säger Martina Robertsson. 

– Svårigheten tror jag också är att det är så mycket känslor inblandade. Man har lärt sig hur man ska bete sig, hur man kan vara lite kontrollerande eller lite hotfull för att få sin vilja igenom. Därför tror jag att man måste jobba väldigt mycket med sig själv för att inte återfalla, säger Martina Robertsson och fortsätter. 

– Vi får inte låta brottet och domen överskugga. Vi ska inte döma de här männen, de är redan dömda i domstol. 

Tiden på anstalten

Kriminalvården utreder vilka som ska prioriteras för återfallsförebyggande insatser bl a genom att titta på risk för återfall, mottaglighet och behov.

På anstalter för klienter dömda för relationsvåld och sexualbrott finns brottsofferslussar, vars personal utreder och tar beslut om en intagen ska få besöks- och telefontillstånd. Brottsoffren är många gånger nära anhöriga och kan därför vara särskilt utsatta och i behov av stöd. Därför är det viktigt att beslut fattas med hänsyn till brottsoffret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!