Kungen tvingade Gamlebybor att flytta till Västervik

Visste du att Gamlebybor en gång i tiden lockades eller tvingades att bosätta sig i den nyinrättade staden Västervik? Vår lokala historia innehåller mycket dramatik, som visas i kortpjäsen "Spelet om Västervik" med premiär nu på söndag.

Västerviks historia skildras under en knapp halvtimme från den så kallade "teaterkärran".

Västerviks historia skildras under en knapp halvtimme från den så kallade "teaterkärran".

Foto: Caroline Petersson

Västervik2023-06-17 08:00

"Det här är min stad, det är din stad, från Lysingsbadet, till Segersgärde. Från Gränsövägen, till Lucernafjärden och ända fram till Hermanstorp..."

Den gamla låten från Mikael Wiehe har fått ny, lokalt förankrad text när kulturskoleeleverna – som i denna kortpjäs får hjälp av Teater Fab – trallande vecklar ut en teaterkärra och bygger upp scenografin på plats. 

undefined
Pesten skördade många offer i Västervik, vilket gestaltas i en av scenerna.

Pjäsen "Spelet om Västervik" avhandlar Västerviks långa historia på en knapp halvtimme. Publiken får uppleva allt från danskarnas försök att bränna ner staden till hungersnöd och pest. Vi får även veta mer om stadens födelse, då Erik af Pommern med alla medel försökte förmå Gamlebybor att flytta till den nya staden väster om viken. 

– Man får lära sig ett och annat och blir mer allmänbildad, men det är inte på ett tråkigt sätt, utan man får uppleva historien. Det är också inslag av humor, berättar Naomi Söderlund som spelar gycklare i pjäsen. 

undefined
Naomi Söderlund, Kajsa Lindström och Thilde Holst guidar med säker hand publiken genom de snabba scenbytena.

Kulturskoleeleverna i gruppen "Gott och Blandat" har förberett sig under teaterlektioner hela våren genom att läsa pjäsen, förstå den och till slut repetera den. När vi besöker parkeringen utanför Hotell Fängelset är det en av de sista repetitionerna inför föreställningen. Första speltillfällena blir på familjeevenemanget "Barnen på Båtsman" på både lördagen och söndagen. 

Kulturskoleelevernas kortpjäs kommer sedan att spelas i samband med Teaterskeppets föreställning "Gyllene lärkan (– om tycke uppstår)" som har premiär på söndag kväll. Vid varje speltillfälle kommer publiken bjudas in till spelområdet en timme innan föreställningen, då kulturskoleeleverna kommer finnas på plats med sin teaterkärra. 

undefined
Gänget bakom "Spelet om Västervik": Ines Liffner, Naomi Söderlund, Ragnhild Svensson, Karin Fransson, Märta Darlin, Kajsa Lindström och sittande Thilde Holst, Ella Adolfsson och Siri Nilsson.

Hur känns det inför premiären? 

– Bra! 

– Lite nervöst.

– Jag är inte så himla nervös, men jag är lite rädd att glömma några repliker. Och att det ska märkas...

– Jag ser fram emot att se publikens reaktioner. 

undefined
Siri Nilsson och resten av teatergänget repeterar intensivt den sista tiden innan premiären på Barnen på Båtsman på lördagen.

Kortpjäsen "Spelet om Västervik" sattes upp första gången av Drakteaterns gatuteater 1983. Den har sedan skrivits om av Christer Warfvinge 2008 och förädlats av Beatrice "Bisse" J Johansson och Kulturskolan 2013, då ett gäng ungdomar spelade pjäsen som sommarjobb. Beatrice "Bisse" J Johansson är regissör även denna gång. 

undefined
Ella Adolfsson gestaltar eld i en scen där danskarna försöker bränna ner Västervik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!