Vinterförberedelserna hotar kallbadarnas morgonrutin

Man ångrar aldrig ett bad!
Många vinterbadare upprepar detta mantra, och även om det kan vara svårt att tro när kyliga vindar biter i kinden och svarta vågor piskar i Gamlebyvikens vatten, ser de glada och nöjda ut, de åtta kallbadande damer som VT träffar en tidig fredagsmorgon i oktober.

Anne-Sophie Carlsson och Liz Grauers på väg ner i plurret, via den badtrappa som de önskar kunde ligga i en större del av året än vad den gör i dag.

Anne-Sophie Carlsson och Liz Grauers på väg ner i plurret, via den badtrappa som de önskar kunde ligga i en större del av året än vad den gör i dag.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2024-10-16 05:00

Nyheten i korthet

  • Kallbadarna i Gamlebyviken, Västervik, hotas av att förlora sin morgonrutin eftersom kommunen planerar att ta bort badtrappan i början av november.
  • De åtta kvinnorna badar varje morgon oavsett väder, men utan trappan blir det svårt, särskilt för de äldre, att ta sig i och ur vattnet.
  • Kallbad har ökat i popularitet i hela Sverige, och frågan om trappor och stegar för ökad tillgänglighet har blivit viktig.

Varje morgon klockan åtta stämmer de träff vid Myntbryggan, och tar sig ett dopp, oavsett väder, året om.

Men nu hotas deras morgonrutin. 

– Kommunen tar bort badtrappan redan i början av november. Vi skulle helst vilja ha den kvar hela vintern, men åtminstone lite längre än i dag, säger Anne-Sophie Carlsson, som är en av baderskorna.

undefined
Anne-Sophie Carlsson vill att badstegen ska få finnas kvar längre in på vintern.

Många av de som badar vid Myntbryggan är äldre, och för dem blir det helt enkelt omöjligt att ta sig i och ur vattnet utan trappan. 

– Det finns räddningsstegar på platsen men de blir för branta och hala på vintern, säger Gerd Lundberg.

Enligt de besked som damerna fått när de uppvaktat kommunen i frågan, handlar det om att trappan måste tas bort innan isen lägger sig, eftersom den annars kan gå sönder. Men de skulle önska att det gick att lösa problemet på något vis ändå.

– Badare är gladare! säger de. Och här är så bra eftersom man kan sitta på bryggorna före och efter badet. Det blir socialt också.

Det är kommunens samhällsbyggnadsenhet som ger entreprenören, Kanonaden, i uppgift att ta ur och sätta i stegarna. Från Kanonaden berättar Anders Norell att man lyft frågan för kommunen, men ännu inte fått något svar. Inte heller VT har hittills lyckats få något svar på hur rutinerna ser ut och om det är möjligt att förlänga badsäsongen.

undefined
Kallbadarna vid Myntbryggan har precis tagit sitt morgondopp. En rutin som riskerar upphöra om badtrappan tas bort inför vintern. Från vänster Pia Kanth, Anne-Sophie Carlsson, Gerd Lundberg, Christina Glemme, Pia Örnvall, Liz Grauers, Lillemor Viberg, Beata Nylén.

Kallbad har de senaste åren ökat alltmer i popularitet i hela Sverige, så även i Västervik. På Facebook finns sedan några år tillbaka en grupp, Kallbad Västervik, där entusiaster kan diskutera och söka badsällskap. För att bada ensam när det är kallt, det är inget som rekommenderas.

Det finns även en nationell hemsida, kallbad.nu, där det ges tips och råd om kallbad och lämpliga badplatser runtom i Sverige. Även där har frågan om stegar och trappor för ökad tillgänglighet blivit viktig. Under uppropet Bevara badstegen uppmanas läsarna att lämna in medborgarförslag till sina respektive kommuner för att uppmärksamma kommuner på behovet av anpassade badplatser för kallbad.

– Vi tror också att en sådan åtgärd i sig skulle bidra till en bättre folkhälsa och även stärka intresset för vinterturism till kommuner, skriver man på hemsidan.

undefined
Badtrappan vid Myntbryggan har funnits i några år, men de aktiva badgästerna vill att den ska få ligga i längre på säsongen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!