Naprapatavtal börjar gälla på onsdag

Landstinget första vårdavtal med en naprapat någonsin börjar gälla 1 februari. Då omfattas Västerviks naprapatklinik av högkostnadsskyddet och kostnaden för ett besök där subventioneras också av landstinget.

Behandling. Christina Glemme har från nästa vecka ett vårdavtal med landstinget och är mycket nöjd med att när hon nu kommer att omfattas av högkostnadsskyddet kunna erbjuda fler patienter sin hjälp. En av dem som redan nu utnyttjar hennes tjänster är Annica Pettersson.Foto: Anders Steiner

Behandling. Christina Glemme har från nästa vecka ett vårdavtal med landstinget och är mycket nöjd med att när hon nu kommer att omfattas av högkostnadsskyddet kunna erbjuda fler patienter sin hjälp. En av dem som redan nu utnyttjar hennes tjänster är Annica Pettersson.Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2006-01-26 00:25
Christina Glemme är glad för att hon nu fått lov att sluta vårdavtal med landstinget.
- Det innebär att jag kan erbjuda mina tjänster till flera.
Tidigare har patienterna fått söka sig till henne helt privat, men nu kan de bli remitterade till henne via vårdcentralen och får då betala samma pris som hos en sjukgymnast, vilket är nästan 300 kronor billigare än hittills. Avtalet innebär också att naprapatin kommer att omfattas av högkostnadsskyddet.
- Man pratar om att alla ska få söka vård på lika villkor, men alla har inte haft råd, säger hon.

Redan 1999 gjordes en utredning om naprapatins vara eller icke vara inom landstinget. Slutsatsen blev att det inte fanns några hinder för att sluta vårdavtal med naprapater och att det fanns behov för det. Dessvärre fanns det inga ekonomiska medel för det, så trots att det har varit möjligt för naprapater att sluta vårdavtal med landstinget sedan 2000 blir Christina Glemme i Västervik den första att göra det sex år senare.
- Det känns bra att de jobbar vidare på den utredning de gjort på landstinget och gör något av den, tycker Christina Glemme.

Det avtal som nu slutits är ett projekt som pågår under två år. Utvärdering kommer att ske kontinuerligt bland annat genom enkäter till alla patienter.
- Om det slår väl ut och vi har de ekonomiska förutsättningarna är man beredd att öppna sådana här naprapatkliniker i övriga landstinget, säger Gunnel Nilsson på landstingets mångfaldskansli.
Tanken med projektet är att se om naprapati är en effektiv hjälp framför allt för patienter som har problem med ryggen. Det blir då ytterligare en behandlingsform som dessa patienter kan utnyttja förutom de sjukgymnaster som redan finns.

- Det är så många som har problem så sjukgymnasterna räcker inte till, säger Christina Glemme.
Nu ska Christina Glemme informera läkarna på vårdcentralerna om vilka patienter de kan skicka till henne och hon ser fram emot att jobba under vårdavtalet.
- Det ska bli roligt och spännande och det känns som ett ytterligare erkännande av naprapatin, säger hon.
Naprapati
Naprapati betyder "korrigera orsak till lidande" och behandlar främst rygg, nacke, leder och muskler.
Socialstyrelsen definierar naprapati som att förebygga,utreda och behandla funktionsrubbningar och smärttillstånd i rörelse och stödjeorganen (skelett, muskler, senor och ledband). Naprapaten kombinerar manipulationstekniker och mobiliseringstekniker med muskeltöjning och massage och arbetar på så vis för att ge patienten normal rörlighet och riktig kroppshållning. Om det behövs kan naprapaten komplettera med andra typer av behandlingar, Christina Glemme använder till exempel ultraljud och ström.
I dag finns drygt 20 naprapater runt om i landet som har vårdavtal med landstingen.
Sedan 1994 kan naprapater söka legitimation hos Socialstyrelsen, förutsättningen är att de genomgått en fyraårig utbildning samt gjort ett års handledd praktik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om