Namnet Kulbacken är en stor gåta

1903. Vägsträckningarna var även då desamma som i dag. Lite grönare har det dock blivit på Kulbacken. Vattendraget var en populär plats att meta på. Lägg märke till hästskjutsen på väg ut mot Norrlandet.

1903. Vägsträckningarna var även då desamma som i dag. Lite grönare har det dock blivit på Kulbacken. Vattendraget var en populär plats att meta på. Lägg märke till hästskjutsen på väg ut mot Norrlandet.

Foto:

Västervik2006-10-25 00:25
Ett utflyktsmål som bara ligger ett stenkast från Västerviks centrum är Kulbacken. En promenad runt Kulbacken hinner många med enbart på lunchrasten.
Här har Västervik sitt museum sedan jubileumsåret 1933 och här finns restaurang, ett utsiktstorn, en fågeldamm och mycket mera. Valborgsmässoafton vallfärdar hela stan dit för att titta på elden.
Alla känner till Kulbacken men det finns ingen som vet hur namnet kommit till. Det går heller inte att hitta något belägg i någon bok eller annan skrift som kan ge en förklaring.
- Det är mycket märkligt, säger Barbro Friberg som tidigare var intendent på Västerviks museum på Kulbacken.
- Jag har själv försökt att ta reda på namnets ursprung men inte fått något ordentligt svar.

Rykten och muntliga traditioner finns det dock gott om. Liksom vilda tips på hur namnet kommit till. De två små kanonerna uppe på berget har dock inget med namnet att göra.
- Det har de inte. Namnet Kulbacken kom till långt tidigare, säger Barbro Friberg. Däremot talas det om att någon för länge sedan hittat kanonkulor uppe i backen.
Danskarna var ju många gånger och härjade i Västervik och enligt historien grävde man någon gång värn på det som skulle bli Kulbacken. Eldgivning gavs mot staden som försvarade sig från slottet på Slottsholmen. I så fall borde de enligt historien upphittade kanonkulorna ha varit svenska om nu inte danskarna hade glömt några.

Antalet vattendrag mellan själva staden och Kulbacken har varit många. Strömsholmen och Slottsholmen är öar och sedan fanns små skär på sträckan mellan Slottsholmen och Kulbacken. Utfyllnader har hela tiden skett och mindre små broar försvunnit.
Som vi ser på den äldre bilden fanns en bro över ett vattendrag som låg nära Kulbacken. Det fanns ytterligare två vattendrag mellan Slottsholmen och Kulbacken. 1907 fylldes det mittersta igen och senare även det vi ser på bilden. Kvar finns ännu i dag vattendraget närmast Slottsholmen. Gröna strömmen eller "kanothålet". Den plats där en gång ett mord skedde. Svente med tummen sköt sin bas på Tändsticksfabriken, Thörngren, och försvann sedan själv spårlöst i vattnet.
Redan för hundra år sedan, efter det att själva Slottsholmen hade snyggats till, så ansåg drätselkammaren att även vägen ut till Kulbacken borde få ett mer tilltalande utseende. Spritvarubolaget, förstås, bistod med pengar och vägen breddades, strandlinjen mot Skeppsbrofjärden förstärktes.

Dessutom anlades en ny promenadväg som avskiljdes från körvägen med en par meter bred gräsmatta med träd i mitten. Så ser det i stort sett ut även i dag även om moderniseringar skett och nya träd kommit på plats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om