Medan andra delar av offentlig sektor går på högvarv under coronakrisen så har barnomsorgen haft en annan utveckling. I likhet med många andra verksamheter så har sjukfrånvaron hos personalen varit hög. Eftersom många barn stannat hemma så har förvaltningen inte behövt ersätta fullt ut med vikarier.
Det innebär att coronakrisen hittills inneburit lägre kostnader i barnomsorgen. Liknande tendenser har även synts i grundskolan, men där har det inte varit lika tydligt, säger fövaltningschefen Magnus Bengtsson. Han lägger till:
– Frånvaron var som högst i början av pandemin. Nu ser vi att närvaron börjat stiga.
Han säger också att många av barn- och utbildningsförvaltningens utmaningar i och med pandemin återstår. Till exempel när det gäller att se till att gymnasieelever får fullständiga betyg:
– Jag måste säga att personalen har gjort ett fantastiskt jobb att på kort tid ställa om till fjärrundervisning.
Enligt budgetuppföljningen planerar gymnasiet än så länge inte att sätta in extraundervisning på kvällar, helger och lov för att komma i fatt. Man varnar dock för att man kan få ompröva det beslutet längre fram.
Totalt sett tror barn- och utbildningsnämnden att man kommer att göra ett nollresultat för 2020. Redan innan covid-19-pandemin hade grundskolan en kämpig situation ekonomiskt. Nu pekar det mot ett underskott på 3 miljoner kronor.
Det kompenseras av att förskola, komvux, SFI och den övergripande verksamheten väntas göra mindre överskott.