Mysteriet löst: Därför exploderade bussarna

Det var en kedja av omständigheter som ledde fram till att tre gasbussar exploderade i Kalmar län. Det slår räddningstjänsten fast i en utredning.

En tank efter explosionen i Västervik den 23 maj 2023. En defekt ventil kan ha varit en delförklaring till explosionen.

En tank efter explosionen i Västervik den 23 maj 2023. En defekt ventil kan ha varit en delförklaring till explosionen.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2024-10-05 05:00

Nyheten i korthet

  • Tre biogasbussar exploderade i Kalmar län under 2023. Orsaken till explosionerna har nu utretts och tros vara en kombination av felaktiga magnetventiler, högt tryck i tanken och tankmaterial som försvagats av påfrestningar.
  • Bussarna hade byggts om för att passa KLT:s behov. Gastankar av plåt hade ersatts med lättare komposittankar.
  • Utredningen påpekar potentiella brister i regelverket för ombyggda fordon. I dag krävs det inte en ny registreringsbesiktning efter ombyggnad.

Vid 16-tiden den 22 maj 2023 exploderar en av de biogasbussar som går i trafik för länstrafiken på Fridkullaområdet i Västervik. Lyckligtvis fanns ingen i fordonet vid explosionen. Bilen hade nyss parkerats efter att ha varit i trafik under en dag.

Knappt ett år senare, den 28 april, exploderar ytterligare en biogasbuss av samma modell. Den här gången i Nybro i södra länsdelen. Knappt en månad senare kommer den tredje explosionen.

Nu tar myndigheterna det säkra före det osäkra. Samtliga bussar av fordonstypen tas ur drift. Biogastankarna skjuts sönder för att undanröja all explosionrisk.

undefined
En tank efter explosionen i Västervik den 23 maj 2023. En defekt ventil kan ha varit en delförklaring till explosionen.

Orsaken till explosionerna var länge ett mysterium. Nu tror sig räddningstjänsterna i Kalmar län ha funnit orsaken. Det handlar om en kedja av händelser:

• Man tror att någon av de magnetventiler som finns till varje tank har slutat fungera. På två av bussarna fanns rapporterade problem med magnetventiler. Följden har blivit att det har kunnat uppstå väldigt högt tryck i tankarna.

• Alla explosioner har inträffat i april och maj. Det är perioder då temperaturen stiger, med följd att trycket stiger ytterligare.

• Tankarna, som var byggda i komposit, kan ha försvagats dels av tryckförändringar i tanken, dels av påfrestningar under vintern med stänk av damm, grus, sten och vägsalt.

Hur säkra är ni på den här förklaringen?

– Relativt säkra, svarar Peter Helge, men lägger till att de rekommenderar att det görs ytterligare kompletterande undersökningar.

– Vårt uppdrag är att utreda orsaken i skälig omfattning utifrån de resurser och de kunskaper vi har, säger han.

undefined
Peter Helge på räddningstjänsten i Västervik är en av dem som arbetat med utredningen.

Utredningen har gjorts av Peter Helge i Västervik tillsammans med en person från Räddningstjänst Sydost i södra länsdelen. Man har även fått hjälp från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

En sak som återstår att undersöka är om det funnits ytterligare fel utöver ventilen.

– Egentligen ska inte en ventil kunna orsaka explosionen. Frågan är om det finns något tekniskt fel på tanken också. Det är något jag vet undersöks nu, säger Helge.

De sprängda bussarna är av modellen Fiat Ducato, och hade byggts om för KLT:s behov. Gastankar av plåt hade bytts ut mot lättare komposittankar. I utredningen har man jämfört de ombyggda bussarna med en buss som inte hunnit byggas om. "På den ej ombyggda bussen var gastankarna mycket bättre skyddade/inkapslade för att skyddas och frigången var över 20 centimeter från gastank till mark", skriver man i utredningen.

De ombyggda fordonen har besiktigats, men här säger Peter Helge att det finns en brist i reglerna för ombyggda fordon.

– När du byggt om ett fordon så finns det i dag inget krav på att göra en ny registreringsbesiktning för att se om det är byggt enligt lagstiftningen.

Det betyder att när bilen kommer in till bilprovningen så vet besiktningspersonalen inte om att bussen blivit ombyggd.

– De kan inte jämföra den med originalbussen. De tror kanske att det är originalbussen de fått in, säger Helge.

Däremot finns det ett lagkrav att efter 20 år så måste tankarna bytas ut. Då däremot måste en registreringsbesiktning göras.

– Varför ska det då inte göras direkt när man byggt om bussen, undrar Peter Helge.

Utredningen föreslår att myndigheterna tittar på om det finns ett brister i regelverket. Ett annat område som kan behöva ses över är vad som ska ingå när man kontrollbesiktigar ett fordon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!